Cevap: Yer Kirazı (Altın Çilek-İnka eriği-Güvey feneri) Yetiştiriciliği
hk50;60180 yazdıYer kirazı Dikme mevsimi yaklaşırken fideçilerde reklama başladı.Fiatlar birbirini tutumuyor.Hangisinin fidesi
diğerinden üstün onuda bilmiyoruz.Nelere dikkat edilmesi gerekir ? Kargo ile gelen fideler iyi değilse alıçının bir yatırım güçü varmı? Bence yok.
Onun için bu mevzuda bilgisi görgüsü veya uzmanı olan üstatlar açıklama getirirse minnetttar oluruz.
Hikmet bey, geçen yıl 5 tl'ye halde çürüdü. Çünkü kabzımallar alışmış patates-soğan, elma,portakal'a. başka mal sokmuyorlar.
Kolombiya menşeli ürün ithalatçı firma, büyük marketlere dağıtım yapıyor ve 100 gramı 8.90 tl'nın altına düşmedi.
Her gün sabah programlarından magazin programlarına, sağlık programlarından haberlere medyada yer alan bir ürün. ABD; Latin Amerika, İsrail ve Avustralya-Yeni Zelanda'da tıbbi aromatik bitki olarak kabul ve değer görüyor.
Almanya'da marketlerde 8-9 euro. Ancak restoranlarda bir et yemeği 30 euro iken yanına 3 adet altınçilek (cape goosberry) konulduğunda 40 euro.
Bilinçli tüketici ürüne talep gösteriyor.
Ancak fırsatçılar ve talebi göremeyen dağıtımcılar yüzünden hem üretici- hem tüketici mağdur olmaktadır.
70 den fazla çeşidi olmasına rağmen, ticari değeri olan 7 çeşittir.
Diğerleri tam ıslah edilmediğinden zararlı-zehirleyici- hamilelerde düşüğe sebebiyet vericidir.
Bazı ithalatçılar çinden dekorasyonda kullanılan çeşidini ithal ettiler ve sağlık-tarım bakanlığı zehirlenmeden dolayı davalar açtılar.
Taze meyve-pasta-sos-reçel için uygun olan cinsi:
physalis peruvania cinsidir.
tomatillo ve diğerleri de ticari değeri olmakla birlikte pek tutulmamaktadır.
Gelelim fide konusuna.
Ben burada reklam yapmadım.
İlansel'den vermeye çalıştım ancak beceremedim.
Profesyonel reklam sayfalarına reklam yaptım.
Sizin özel mesajınız dışında da ki telefonda konuştuk. Kimseye mal pazarlamaya çalışmadım. Şahsen telefonda söylediğinize göre babam yaşında insansınız. Yukarıdaki yazılarınızı esefle kınıyorum.
Evet, medya bu kadar üzerinde durursa patlayacağı kesin görünüyor.
Ben geçen yıl param yetmediği için az fide almıştım. Kendim fidemi yetiştirmek istediğimden 190 gram yaklaşık 230.000 adet tohum aldım.
Ve talep patlayacağından, ekim alnalarının çoğalacağından dolayı fideye talep artacağını düşünerek euro/gapp belgesi almaya çalışarak 15.000 kök dikim yapacağım ve 30.35 ton rekolte hedefliyorum.
Satabilirmiyim bilmiyorum ama, geçen yıl 2 ton pazarı kendim yarattım ve kabzımallara rağmen satıcılara direkt pazarladım.
Günlük 120-130 kg üretim gerçekleşecek ve şimdiyedek ithalat yapan bir firmaya malımı önerdim. anlaştık. Ayrıca rusya'lı bir şirket mal almak için bana ulaştı fakat tarım firması değil amatör üreticiyim(Mesleğim öğretmenlik ve tarlada stres atmak için bu meyveye girdim). Telefonda başka, forumda başka konuşulması,
kahvede büyük fide üreticisiyim diye hava atıp, telefonda fide satın kalkışıp, arkadaşlarınıza "ben ürettim" havası atacaksanız, aradan da nemalanacaksanız gidin 200 kuruşa kökü olmayan, cinsi belirsiz, gövdesi gelişmemiş, bakterili veya hastalıklı toprakla üretilmiş 2-3 yapraklı fide alıp arkadaşlarınıza kaliteli malmış gibi pazarlayınız.
Ya da, kaliteli ve dürüst satıcılara müstehzi yaklaşımınızla çamur atmaya kalkışmayınız.
Evet, pazarını bulamayanlar ve deneyimi olmayanlar Selahattin Bey'in önerisi doğrultusunda hareket etmelidir.
Bakımı zor: Budama, askıya alma, hasat ve kırmızı örümcek, nematod fungusit ile mücadele gerekmektedir.
Toprağını severse, hastalıktan arî kaliteli fide ile kök başına 3.5- 4 kilogram ürün elde edilebiliyor. Her ne kadar 1.5-2 kg denilse de, 200 dekar dikenler 200 kg üretemese de, toprağını sevince kök başına 3 kg ortalama ürün veriyor.
cape goosberry
physlis peruvania yazarak google de ararsanız .edu eklentili üniversite araştırmalarında keroten ve diğer vitaminlerin hangi hastalıklara hangi cinslerin yararlı olduklarına ulaşabilirsiniz.
Cİlt kanseri
gut hastalığı
şeker düzenleyici
Çocukların dişeti gelişimi
Cilt hücrelerini yenileme(gençleştirme) özellikleri nedeniyle latin amerikada 200 yılı aşkın zamandır kullanılmaktadır.
Ancak olgunlaşmadan hasat edilerek piyasaya sürülen ürünler zehirlenme belirtisi göstermekte, hamilelerde düşüğe neden olabilmektedir.
Benim beklentim; taze meyve ve pasta reçel olarak tüketilmesidir.
Para ediyor diye kurutmaya kalkışmayacağım.
Ve Tüketicinin ALmanya fiyatı 9 euro olduğunu hesaba katarak en fazla kg fiyatının 20 tl olması gerektiğini, tüketimin artarak her eve girmesini, sürekli tüketilmesini bekliyorum.
5 liraya toptan satılamıyor ama müşteri bulan 45 tl 'ye toptan satabiliyor. Pazarda markette ithal ürün buzhaneden çıkarak 60 tl'ye yeni düştü. Ama sera ürünler toptan 50 tl'ye seradan alıcı bulabiliyor.
Saygılar.