Cevap: cevizleri soğuk vurması hakkında
Şimdi yazmayım dedim amma;dayanamadım!!Yahuu,,kimse alınmasın,gücenmesin lütfen.Hem dışarda,hemide bu sitede öyle acaip işlere ve sorulara denk geliyorumki şaşırmamak elde değil.Adam soruyor;KIRŞEHİR'de incir yetişirmi?,ANKARA'da nar yetişirmi? Yetişmez olmaaazzz!! diyorum.Yaa pekela;Pekela Limonu saksıya diksem olurmu?."Olmazz,etmeyiniz",Sorar:"Neden?" Efendi kardeşim,Bitkiler tozlaşma ister,İllaki dışarıda böcek,arı,sinek vs.ile tozlaşma gerekli yoksa meyve vermez.Beriki ısrar eder."Ben İyi havada dışarı,azcık soğuyunca içeri alırım.".Madem öyle:Çocuk gibi kucağında taşı,Peki bu büyüyünce ne yapcan?.Başlar:"Adam işinmi yok,canım sıkılınca atarım dışarı olur biter".Yani hevesimizi aldık iş bitdi.Düşünceye bak?? Gelelim işin başka boyutuna:Efendimm kimseyi itham etmiyorum,kimsenin fidan satışıyla ilgim,alakam da yok.Ancak;bazı art niyetli arkadaşlar elden çıksında,satayımda ne yaparlarsa yapsınlar? ben alacağım paraya bakarım demekte.Vatandaşta;sormadan,danışmadan dikiyor ve ondan sonrada efendim don vurmaması için ne yapalım,ne ilacı vuralım? Kardeşim,adı üstünde Yalova ceviziii,yani Ilıman iklim cevizi,karasal iklimde olmaz! siz bitkiye uyunuz,bitki size uymaz.Şimdi ; İllaki Koca ceviz ağacına paltomu giydirelim.Geçen hafta Düzce'deydim;Ülkemizin fidan üreticilerinden biriyle görüştüm.Bu İnsan yıllarca kamuda çalışmış,mektep,medrese görmüş,tecrübeli bir zat.Sordum:Hocam son yıllarda bir Pedro ve Chadler cevizi furyası aldı gidiyor ne diyorsunuz? Bende alıp,bir kaç tane dikeyim dedim.Şöyle bir gözüyle beni süzdü ve "Bak kardeşim ahaa bende de var,satıyorum ancak;sizin orda olmaz,Problem çıkar tavsiye etmem.Haa,soğuk almadığı zaman sizin ordaki cevizlere göre beş kat ürün verir,işte garanti veremem.Ben de ısrarla,biraz da müzümsüzce devam etdim."Selami bey,hiç bir şeyin garantisi yok,bir denesek??" Beyefendi bana tekrarca manidar,manidar bakıyor ve hafifce"İşine bakkk!,hadi bakim,cahile hadi laf anlatamadık seni ne edimm".İşte böyle vaziyet ve gidişat.Şimdi yorumu size bırakıyorum.Sağlık ve esenlik dileğimle...