Cevap: Hobi Olarak Tavuk Beslemek
kenan;57972 yazdıSn Emre40 beyfendi Avestralyadan oraya has bir ırkın yumurtasını göndermek istediğini söylemişti. Ben de bu durumun özel izne tabii olabileceğini söylemiştim. Tahminim doğruymuş. İstanbul Tarım İl Müdürlüğü, hayvan sağlığı şubesi görevlilerinden aldığım telefon bilgisinden anlaşıldığına göre yumurtaların girişleri bakanlık iznine bağlı imiş. Gümrük görevlileri yumurta olduğunu görünce bu birime bildirmek durumundalalr. Zira kuş gribi gibi bazı hyastalıkların yanında ülkemizde görülmeyen bazı hastalıkların bu yolla ülkeye taşınması sağlanmış olur ki bu da doğru olmaz. Ülkemizde bir çok bitki hastalıkları kontrolsüz veya yeterince kontrol edilmeyen tohum girişlerinden bulaşmıştır.
Selamlar Kenan Bey
Bir muddet once Australorp tavuk yumurtasi gonderme ustune konusmamiz olmusdu, benim yigen haziran ortasi Turkiye'ye tatile gelicek ona bir kutu yumurta veriyim teyze ogluna gotursun kumesde civciv cikarir diye dusunurdum, kuluckanet'de bu konu uzerine baslik acilmis yurtdisindan yumurta getirmek icin ne tur islem yapilmasi gerektigi yazilmis, bende bugun tam buna denk geldim iyice okudum nedir ne degildir, tam olarak kimse bisi bilmiyor, daha once getirmeye calisanlarda burokrasinin sorunlarini anlatmis, ortak kani koy cantana, arabana gumrukde arama yok istedigin gibi gecir, cunku daha once yumurta getirenlerde boyle getirmis, ben sizinde dediginiz gibi isimi duzgun yapiyim dedim, hic sorun cikmadan yumurtami yolliyim diye kisa bir arastirmadan sonra;
ilk olarak Avustralya gumrugunu aradim, hayvanlar ile ilgili konulara biz bakmiyoruz dediler baska yere bagladilar, canli hayvan yollamak icin buraya basvuru yapiliyormus,(dolsuz yumurta icin izin lazim degilmis, dollu yumurta canli oldugu icin islem farkliymis, onuda hava alaninda kim nasil anliyicaksa dollumu dolsuzmu baska bir olay buda) ordaki kiz senin isin yumurta ile ilgili dedi hayvan goturmiyicegin icin ben bakmiyorum seni karantina bolumune bagliyicam dedi o kizcagizda baska yere bagladi, karantina bolumunde cevap veren operatore derdimi anlattim, o da kendi iclerinde yumurta icin izin verilen bolume bagladi,(1 telefon numarasi aradim 4 kere telefon baska yere baglandi) isini iyi bilen yaslica bir kadindan tum bilgileri aldim, kadin isinin geregi profosyonelce bana ne yapmam gerektigini tam olarak anlatti, avrupa birligi ulkeleri, ingiltere, Amerika, Kanada gibi ulkelere tavuk yumurtasi gotururken izin almak gerekmiyormus, Turkiye diyince bir dakika bekle dedi sisteme bakdi, burda Turkiye icin bilgi gozukmuyor o yuzden bana Turkiye'ye yumurta goturmenin yasak olmadigina dair bir web sitesi ver ordan okiyim adresine izin kagidini hemen postalarim dedi,
Tesekkur ettim kadinin adini aldim kapadim telefonu, Turk konsoloslugunu aradim melbourne sehrinin, telefona cikan yetkiliye yumurta goturucegimi anlattim, sorun olmaz goturursun dedi, bende yasak degildir diye bir belge verirmisin dedim, onu yapamayiz dedi, iyi dedim kapadim telefonu, sydney sehrinin konsoloslugunu aradim onlarda beni gumruk ile ilgili sorular icin ticari ateseye bagladilar,
yetkili gumruk atesesi beni once is kurma amacli yumurta goturucegimi sandi ona gore anlatmaya basladi, ben sadece 1 kutu yumurta goturucegimi soyliyince, atese bana deklare etme bisi olmaz istedigin gibi sorunsuz sokarsin ulkeye dedi, (1 kutu yumurta icin izin alana aptal denir demeye getirdi sanirim) iyi dedim ama avustralya karantinasi benden bir kagit yada web sitesi adresi istedi izin vermek icin yumurtalarin Turkiye'ye goturulmesi amacli dedim, atesede 460 euro alti degerinde hic bir seyin deklare edilmesine yada vergi odenmesine gerek yok, bu bilgilerin gumruk.gov.tr adresinde ingilizce olarak yazdigini belirtti, sana izin vericek kadina bu sitenin adresini ver ordan okusun dedi, bir kagit versen bana dedim, olmaz yapamayiz dedi, konusmamiz burda bitti,
ben karantinayi aradim tekrardan, daha once konusdugum kadina atese ile konusdugumu 460 euro altinda hic bir seyin deklare edilmesine gerek olmadigini vergiyede tabi olmadigini gerekli yazinin ingilizce metninin bu sitede oldugunu soyledim gumruk.gov.tr adresini verdim kendi telefon numarami verdim, kadin ben orayi arastiriyim seni ariyicam dedi, yarim saat sonrada aradi, tamam size izin kagidi yollarim dedi (bence okumamisdir, kendini saglama almaya calismisdir neyse), bu kurumun adi "government live animal quarantine program" imis,
Kenan Bey ben bu olaydan su sonucu cikardim yumurtanin temizmi,mikroplumu, bakterilimi oldugu konsolosluk icin onemli degil onemli olan 460 eurodan azmi fazlami, isi yasal olarak yaparsak boyle oluyor, bu kadar burokrasi izdirabi cekicegine cantana koy gotur daha iyi, konsolosluklardaki gorevlilerde oyle dedi zaten, kimsenin kontrol edicegi yok nasil olsa, herhangi bir ulkeden birsey cikarabiliyorsan Turkiye'ye sokmasi hic zor degil, benim yasadigim yer acisindan kendi yumurtalarim oldugu icin ne oldugunu biliyorum, yumurtalarim sorunsuz, o yuzden icim ferah, yollarsam yumurtayi koyarim cantaya yigenin yollarim Kenan bey, farkli bisi olurda gorurlerse Turk gumrugune 460 euro alti dersin cikarsin isin icinden, duz mantik, saglicakla Kenan Bey.