30 Eylül 2008
Bugün 30 Eylül 2008 1 Şevval 1429 Eylül: 17 Hızır:148 RAMAZAN BAYRAMI I. GÜN (Bayramınız Mübarek Olsun)
GÜNÜN HADİSİ
Biriniz namaza durduğunda, rahmet ona yönelip gelir.
Hadis-i Şerif (Ebu Davud).

RAMAZAN BAYRAMI
Ramazan Bayramı, bağışlanmış olmanın bir sevinç işaretidir. Bu bağışlanma müjdesini insanlara melekler veriyor Rasulüllah (s.a.v) buyurmuştur..
Ramazan Bayramı sabahı melekler yollara dökülür ve şöyle seslenirler:
'Ey Müslümanlar topluluğu! Keremi bol olan Rabbinizin rahmetine koşunuz. O, bol iyilik ve ihsanda bulunur. Sonra onlara bol bol mükâfatlar verilir. Siz geçe ibadet etmekle emrolundunuz ve emri yerine getirdiniz. Gündüz oruç tutmakla emrolundunuz, orucu tuttunuz ve Rabbinize itaat ediniz, mükâfatınızı alınız.
"Bayram namazını kıldıktan sonra bir münadi şöyle seslenir: (el-Tergib de)
"Dikkat ediniz, müjde size! Rabbiniz sizi bağışladı, evlerinize doğru yola ermiş olarak dönünüz. Bayram günü mükâfat günüdür. Bugün semâ âleminde mükâfat günü olarak ilan edilir."
Bayram günleri sevinç günleridir. Meşru oyun ve eğlencelere de müsaade edilmiştir.
Bunlardan birinde. Hazret-i Âişe (r.a.) şöyle anlatır:
"Bir grup Habeşli, bir bayram günü mızrak ve kalkanlarıyla gösteriler yaparken raks eder gibi oynuyorlardı. Peygamber (s.a.v) beni çağırdı. Başımı onun omzuna dayadım. Bu vaziyette onların harp oyununa bakmaya başladık. Ta onlara bakmaktan ilk vazgeçen ben oluncaya kadar." (Müslim,)
Bayramda her müminin kardeşleriyle kardeşlik sözleşmesini yenilemesi, kuvvetlendirmesi, dargınların barışması, fakirlerin yardımına koşması, çocuklarını sevindirmesi lazımdır
Bayramların asıl süsü ve ziyneti tekbirlerdir. Getirilen her tekbir ruh ve gönüllerde manevi coşkuyu ve heyecanı canlandırır. Kulu, Rabbinin azameti karşısında yüce duyguları taşır. Asıl itibariyle fıtır sadakası olarak bildiğimiz fitre de bayram günü verilir. Ramazan ayı içinde verilmemişse fitrenin de o gün verilmesi gerekir. Zaten Ramazan Bayramının hadislerde geçen adı Fıtr Bayramı demektir. Yaratılışın gereği olan kulluk görevleri yapıldığı için bu adı almıştır.
MANİ
Kuş kafese girmiyor
Buna aklım ermiyor
Hiç boşuna ah çekme
Annem beni vermiyor

BİLMECE
Bahçede uşacıklar
Başında kapacıklar
Cevabı yarın.
Dünkü cevap🙁Duman)