Kompostlama sürecinin mimarları mikroorganizmalar olsalarda, birleşik yapıdaki organik mataryelleri biyolojik üğütme işlemi solucanların sindirim sistemlerinde fermantasyon süreci ile oluşturduğumuz Malç kompost bitki besleme sürecine girmektedir.

Oluşturduğumuz kompostlar forum ve içerik yönüyle bitki beslemeye yeterli katkı sağlamaktan uzak olarak iyi bir toprak düzenleyici olmakta toprağın organik yapısına zenginlik katmaktadır, bu zenginlik içinde başta solucanlar ve diğer canlılara yaşama ortamı sağlıyarak, doğallık üzerine toprağın yapısında, insan müdahalelerinin olumsuzluklarını bertaraf etmektedirler.

Bilindiği üzere insanın toprakları kullanımda büyük yanlışlıklar yapılarak bu günkü koşullarda toprakların bitki yetiştirmede aşırı kullanımı ve işlenmesiyle toprakların organik özellikleri ve içindeki canlı populasyoları tükenerek, canlılık özelliğini yitirmeke geri dönüşü olmayan sürece girilmektedir.

İnsan oğlu topraktan aldığı ürünlerin karşılığı olarak toprağa organik maddeleri katmada birçok hatalar yapmakla beraber kimyasal gübre ilavesiyle toprakları yozlaştırarak kendi geleceğinin sonunu hazırladığının farkında olmama haczine düşmektedir, bilimiyle kendini okadar kandırmıştırki bilimsel verilerde toprakların organik özelliklerinin sıfıra doğru inmesini analizlerde görsede, bir aymazlık içinde topraklardan aldığını yerine koymayı becerme gayreti göstermemektedir. Dekara bir litre hümik asit ilavesinin veya mikrobiyal içerikli gübrelerin takviyesiyle durumu kurtarma gibi görmektedir. Esas olan topraktan uzaklaştırılan organik maddelerin her daim yerine konması olarak, benim kişise görüşüm olarak Malç kompost'un uygulanmasıyla topraklara kazandırılan organik maddenin toprak içi canlıları ve solucanları her koşullarda yaşamalarını sağlıyarak toprakların canlılığı arttıracaktır.






Arkadaşlar uzun zamandır organik atıkları toprağa kazandırma yönündeki çalışmalarımı güncelliyerek sizlere kompost konusunda bir yenilik ortaya koyaraken, ne sıcak oksijen yanmalı bir yöntemin angaryaya varan alt üst etme vede soğuk kompost için toprak üstünde çukur açma telaşı olmadan, toprak için daha yararlı bir yöntemle organik mataryelleri toprağa kazandırarak çok yönlü kazanım elde edebiliriz.


Malç yöntemi içinde sadece ağaçlarımın taç iz düşümüne gelen alanların örtülmesi işleminin topraklarımın tamamını içine alacak bir şekilde uygulamamın, topraklarımda otlanmanın engelleneceğinin toprakları izole eden bu örtü içinde aynı zamanda toprak içi canlılarında yaşamlarını olumlu yönde etkiliyerek toprakların mikrobiyal yapısına destek sağlamaktadır.


Bu konuya ilgi duyacak arkadaşları buraya davet etmekteyim bu konuyu paylaşımlara açarak sizlerin görüşleri ile daha da geliştirmeyi düşünmekteyim.