fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Balık Ölümlerinin Nedeni Kümesler Olabilir

Collapse
X
 
  • Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

  • Balık Ölümlerinin Nedeni Kümesler Olabilir

    Tarım İl Müdürü Ayhan Ünal, Melen’deki balık ölümlerinin nedenlerini açıkladı. Ünal sudaki kuru maddelerin çürümesi neticesinde balıkların oksijensiz kaldığını, ayrıca çevredeki kümeslerden suya bırakılan atıklarında ölüm sebebi olabileceğini söyledi.

    Çürüyen maddelerin sudaki oksijen oranını düşürdüğünü ve yaz aylarında su miktarının azaldığını hatırlatan Ünal bu sebeple balıkların oksijensiz kaldığını belitti. Ayhan Ünal balık ve su numuneler üzerinde yapılan incelemenin sonuçlarına ilişkin şu bilgileri verdi: “Melen’de balık ölümleri ile ilgili hem balık numuneleri hemde su numuneleri aldık. Balık numunelerini İstanbul Pendik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü’ne, su numunelerini de ilgili yerlere gönderdik. Bu numunelerin sonuçları geldi. Hepsinde aşağı yukarı askıdaki kuru madde miktarının fazlalığından bahsediliyor. Yani balık ölümlerinin gerçekleşmesinin asıl sebebi askıdaki kurumakta olan maddeler yani suda çürüyen kuru maddeler. Bu çürüme esnasında suda oksijen tüketimi artıyor. Yazın su miktarı da azalıyor. Tüketiminde fazla olması nedeniyle balıklar ölüyor.” Devamı n 2’de

    Kümes atıkları ölümlere neden olabilir

    Suya bırakılan kümes atıklarının ölümlere sebep olabileceğine dikkat çeken Ünal şöyle konuştu: “Bu konuda çare aramak adına arkadaşlarımız Melen kenarındaki köylerde vatandaşları bilgilendirme çalışması yapıyorlar. İlaçlama sonrası artık maddeleri suya atmamaları konusunda uuyarıyorlar. Özellikle kümes pisliklerinin kesinlikle derelere bırakılmaması gerekiyor. Balık ölümlerinin ciddi sebeplerinden biride bu olabilir. Budur demiyorum çündü böyle bir tespitimiz yok. Ama suda kirlilik oranı arttığı zaman ve oksijen yetersiz olduğu zaman bu ölümler gerçekleşiyor. Özellikle dere kenarındaki kümesler incelenmeli, yıka sonrasında oluşan atılar kesinlikle derelere bırakılmamalıdır. Foseptik çukurlarının mutlaka yapılması lazım. Bunun ciddi cezalarıda var. Kümesler kapatılabilir. Düzce’de balık ölümleri mutat hale geldi. Bu sebeple herkesin hassasiyetini bekliyoruz. Balık ölümleri çevredeki doğal zararlanmanın en önemli göstergesi.”

    Duzcedamla
Working...
X