fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Eker: Çeltikte 970 YTL taban fiyat verilecek

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Eker: Çeltikte 970 YTL taban fiyat verilecek

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, çeltikte ton başına 870 YTL fiyat ile 100 YTL destek primi ödeneceğini söyledi.

Pirinç ve buğdayda yüksek rekolte elde edileceğini belirten Eker, Türkiye'nin tarihinde ilk kez pirinç ithal etmeyeceğini açıkladı.

Mehdi Eker, basın organları yöneticileri ve muhabirleriyle iftarda bir araya geldi. İftardan sonra açıklamalarda bulunan Bakan Eker, çeltik alım fiyatının ton başına 100 YTL destekleneceğini ifade etti. Pirinç üretiminde Türkiye'nin ilk kez ithalat yapmadan tüketimini karşılayacak üretim gerçekleştirildiğini anlatan Eker, stoklarda bir miktar daha pirinç olduğunu kaydetti. Çeltikte ton başına toplam 970 YTL taban fiyatı ödeneceğini açıklayan Eker, ödemelerin 25 gün içerisinde yapılacağını aktardı.

Daha önceki açıklamalarında 'Pirinç stoklayanların ellerinde patlayacak' dediğini hatırlatan Eker, Ramazan ayından önce yaptığı açıklamalarda fiyat artışı olmayacağını söylediğini, şu anda artış değil düşüş olduğunu vurguladı. Çeltikte ürünün çoğunu piyasada alındığını belirten Eker, 40-50 bin ton ürünün kendilerine getirildiğine dikkat çekti.

Buğday'da da bu sene sorun yaşanmayacağının altını çizen Eker, mercimekte bir miktar sıkıntı yaşanacağını ifade etti.

Mercimekte tohumluk bulmakta zorlanan üreticilere tohumluk tedariki sözünü veren Bakan Eker, bakliyatta ise ilk kez destek ödemesi yapacaklarını, üreticiye ton başına 101 YTL destek vereceklerini aktardı.

Mısır, pirinç ve buğdayda yaşanan fiyat artışlarını hedge fonlarının gıda ürünlerine yönelmesiyle meydana geldiğini dile getiren Eker, bir de kuraklık endişesiyle alım yapıldığını belirtti.

Eker, dünyaya pirinç satan Mısır'ın bu yıl kuraklıktan etkilendiği için kasım ayına kadar piyasaya ürün veremeyeceğini hatırlattı.

Haziran ayında üretim artışları yaşanmasıyla fiyat düşüşleri meydana geldiğini vurgulayan Eker, "TMO'nun elbetteki tedariki var. Buğday az miktar da olsa aldık. 18 milyon ton üretim var. Ancak bunun çok azı bize geldi. Mısırda da 4 milyon ton üretim var ama bize 230 bin ton gelmedi." diye konuştu.

Fındıkta ise bu yıl rekor miktarda ürün geldiğini anlatan Eker, 150 bin tonluk ek bir depo kurulduğunu söyledi.

Eker, destek primi alacak üreticilerin öncelikle çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olması gerektiğini, daha sonra da sattığı ürünün belgesini getireceğini dile getirdi.

Bir basın mensubunun TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu'nun istifasıyla ilgili sorusu üzerine Bakan Eker, Kemaloğlu'nun özel işleri nedeniyle haziran ayında istifasını verdiğini belirterek, alım sezonuna denk geldiği için kendisini, sezon sonunda istifa etmesinin daha uygun olacağını konusunda ikna ettiklerini açıkladı.

Eker, ABD'yle tarım alanında teknolojik gelişmeler ve ileri tarım teknikleri konusunda bir anlaşma imzalayacaklarını bildirdi.

Samanyoluhaber.com
Working...
X