fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Pekmez, dar gelirli fakir ailelerin gelir kapısı olacak

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Pekmez, dar gelirli fakir ailelerin gelir kapısı olacak

Samsun Kavak Kaymakamlığı, işsizliğe çare olmak ve göçü engellemek amacıyla harekete geçerek, dar gelirli 60 aileye pekmez ve marmelat üretim kursu verecek.
    Kavak Kaymakamlığı, bölgede eğitim seviyesi düşük ve işgücüne katılma konusunda arka planda kalan kadınların işgücüne katılmalarını hedefliyor. İlçede oluşturulan Pekmez ve Marmelât Eğitim Merkezi (PEMEM) projesi ile 15-34 yaş arası 60 kadına, 4 aylık kurs verilerek işgücüne kazandırılacak.

Kavak Kaymakamlığı bünyesinde oluşturulacak bir ekip, pekmez ve marmelât ürünlerini hijyenik kurallar içinde üretme eğitimi verecek. Bu şekilde bölgede üretilen pekmez ve marmelâtlara ekonomik değer kazandırılıp, dar gelirli ailelerin yaşam standardı yükselecek ve ekonomik değer kazanan bu ürünlerle tarıma olan ilgi de artırılmış olacak. Kavak Kaymakamlığı'nın resmi internet sitesinde yapılan açıklamada; şöyle denildi:

"Bölge halkının gıda tüketiminde önemli bir yeri olan ürünlerin başında bölge ürünleriyle üretilen marmelât ve pekmez geliyor. Pekmez ve marmelât ürünlerini sağlık kuralları içinde üretmek için uygulamalı eğitim verecek herhangi bir eğitim tesisi bulunmuyor. Aileler, yıllardır kendi ihtiyaçları kadar pekmez ve marmelât üretiyor. Üretilen ortamın sağlık kuralları ile bağdaşmadığı halde bu ürünler yine de bölge insanınca sevilerek tüketiliyor. Bu proje ile bölgede marmelât yapma ve pekmez ve marmelât ürünleri yetiştirme kültürü gelişecektir."

Kavak'ın işsizlikten dolayı fazla miktarda göç veren ve mevcut şartlar itibariyle iş bulmanın zor olduğu bir yerleşim birimi olduğu belirtilen açıklamada; "İlçemizde bulunan mevcut sanayi, kadınların istihdamını sağlamaya cevap verecek düzeyde değildir. Kadınların istihdamı sınırlı miktarda yapılan tarım faaliyetleri ile sağlanmaya çalışılsa da yeterli bilgi ve beceri eğitimleri verilmediği için istenen seviyeye gelememiştir. PEMEM'de gelecek yıllarda da işsiz kadınlarımıza eğitim verilerek, bölgede bu alandaki eksikliği gidereceğiz. Bu eğitim merkezi sayesinde bu ürünler değerlendirilerek; ürün çeşitliliği artarken hem vatandaşların ekonomisine, hem de milli gelire katkıda bulunması sağlanmış olacak." denildi.

Öte yandan, Kavak'ta pekmez ve marmelat üretimi yapılacak ürünler arasında bol miktarda ve doğal ortamda şeker pancarı, kuşburnu, böğürtlen, üzüm, yabani elma, yabani armut ve kızılcık meyveleri yetiştiriliyor.

(CİHAN)
Working...
X