fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Turizm kenti Antalya, gıda sektörünü biraraya getirdi

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Turizm kenti Antalya, gıda sektörünü biraraya getirdi

Gıda alanında Türkiye’nin en büyük fuarı haline gelen 17. Akdeniz Yiyecek ve İçecek İhtisas Fuarı (Food Product 2010) Antalya Expo Center’da (AEC) kapılarını ziyaretçilere açtı. 13 Şubat’ta sona erecek fuarda gıda sektöründeki son teknolojiler, uygulamalar ve ürünler yerli ve yabancı 400′den fazla firma tarafından görücüye çıkarıldı. Toplam 30 bin metrekare alan üzerine kurulan fuarı, yurtiçi ve yurtdışından 40 bin civarında sektör profesyonelinin ziyaret etmesi bekleniyor. Antalya Valiliği Özel İdare Müdürlüğü, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası ve Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Antalyalı iş adamları ortaklığıyla kurulan Antalya Fuarcılık İşletme ve Yatırım AŞ’ye (ANFAŞ) ait olan Antalya Expo Center, Food Product 2010′la bu yıl ikinci fuarını hayata geçirmiş oldu.

Gıdada markalaşma kente katkı sağlayacak

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, gıda sektörünün markalaşma alanında potansiyeli yüksek ve öncelikli olan sektörlerden birisi olduğunu, bu sektörde markalaşmanın Antalya ekonomisine çok büyük bir katkı sağlayacağını belirterek, “Antalya Türkiye’nin örtüaltı tarım üretim merkezi ve turizmi nedeniyle ülkemizin en önemli tüketim merkezlerinden birisi olarak gıda sektörü için özel bir konumda. Gıda sektörü turizm faaliyetimizi en fazla destekleyen sektörlerinden birisi. Mutfak ürünlerinin çeşitliliği turizm sektörümüzün rekabet gücünü belirleyen temel faktörlerden. Bu nedenle gıda sektörünün üretimden tüketime kadar bütün zincirde gelişeceğinden kuşku duymuyoruz. Sektördeki kalite ve katma değerin geliştirilmesi; üretimden, ambalaja, soğuk zincirden dağıtım kanallarına, otel ve restoranlara uzanan geniş bir yelpazede üretim ve hizmet işletmelerinin tümünü içine alan ve bütün bu zincirde markalaşma sürecini gerektiren bir konu”diye konuştu.

Uluslararası düzeyde buluşma noktası oldu

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı, Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır da, Food Product Fuarı’nın sadece Antalya ve çevresinde değil, Türkiye ölçeğinde, hatta son birkaç yılda uluslararası düzeyde ilgi gören, sektörel bir buluşma noktası olduğunu vurguladı. Fuarın Batı Akdeniz bölgesi açısından yarattığı sinerji ve istihdam olanakları açısından da büyük önem taşıdığını dile getiren Çandır, “Bölgede oluşmaya başlayan birliktelik ruhu, küçük ölçekli üretim tesislerini ve ayrı ayrı iş yapan küçük firmaları birleşmeler yoluyla büyümeye teşvik ediyor. Batı Akdeniz bölgesi yakın gelecekte bölgesel güçbirliği örnekleriyle adını duyurmaya başlayacak. Kaydadeğer bir kısmı -ara mal olsun, nihai ürün olsun- gıda maddesi üreten bu işletmelere Food Product ulusal ve uluslararası erişim imkanları sağlıyor”dedi.

Avrupa ve Ortadoğu’dan prosyoneller de katılıyor

ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çalık, bu yılki gıda fuarında geçen yıllara göre hem katılımcı firma sayısında hem de ziyaretçilerde artış yaşanacağını kaydederek, “Fuarın ziyaretçileri, turizm bölgeleri yoğun olmak üzere Anadolu, Avrupa ve Ortadoğu ülkelerindeki oteller, restoran, fast-food, bar, kafeterya, süpermarket, gıda toptancıları, üniversite, resmi kurum, hastane, yurt, orduevi, yemek fabrikaları ve tüm yiyecek içecek profesyonellerinden oluşuyor” dedi. Türkiye’nin turizm başkenti olan Antalya’nın son yıllarda fuarcılık alanında da büyük atılımlar yaptığını belirten Çalık, “AEC, Türkiye’nin üçüncü büyük fuar merkezi oldu. AEC’te 2000 yılında 6 fuar yapılırken bu yıl fuar sayısı 14′e çıktı. 2009-2010 fuar takvimine göre AEC’de şu ana kadar 7 fuar gerçekleşti. ANFAŞ ilk defa bu yıl 2 yeni fuar açacak. Bunlardan Şehircilik ve Teknolojileri Fuarı City Expo, başta Türkiye Belediyeler Birliği ve Akdeniz Belediyeler birliği olmak üzere çeşitli belediye birlikleri tarafından destekleniyor. ANFAŞ StonExpo, Doğal Taş Mermer, Tasarım ve Teknolojileri Fuarı’nı da, sektörde tasarım ve proje odaklı bir doğaltaş fuarı olarak organize etmeye devam etmekteyiz” şeklinde konuştu.

ANFAŞ Fuarlar Grup koordinatörü Mehmet Dükkancı da, fuarın ihracat müşterisinin de gelmesiyle uluslararası bir boyuta taşındığını vurgulayarak, “Fuarımız sadece otellerin gıda ihtiyacına cevap veren bir fuar olmaktan çıkmıştır. Artık, Türk gıda endüstrisinin bir buluşma noktası haline gelmiştir” dedi.

Fuar uluslararası referans niteliğinde

.Yiyecek İçecek Yöneticileri Derneği (YİYDER) Başkanı Aydın Özdemir, Food Product 2010′un uluslararası referans niteliği taşıdığını belirterek, “Bu fuar, hem katılımcı hem de ziyaretçi açısından Antalya ekonomisine ciddi katlı sağlıyor. Bu fuarı Antalya’mızın en önemli fuarlarından birisi olarak heyecanla karşılıyoruz. Gıda sektörümüzü, tarım sektörümüzle birlikteAntalya’nın stratejik sektörlerinden birisi olarak görüyor vebu tür organizasyonlarla sektörümüzün hızla gelişeceğine inanıyoruz. Türkiye’de 25 bin civarında işletmeyi ve 700 bin kişilik istihdamı temsil eden sektörümüz, ulusal gelirin ve ihracatın yaklaşık olarak yüzde 5′ini gerçekleştiriyor. Hane halkı tüketiminin yaklaşık dörtte birini sağlıyoruz” diye konuştu. Geçen yıl ilki yapılan barmenler yarışmasının ikincisini düzenleyeceklerini bildiren Özdemir, bu yarışmayı uluslararası boyuta taşıyarak ‘Turizm Meslek Olimpiyatları’ düzenlemek istediklerini aktardı.

Öğrencileri sektörle tanıştıracağız

.TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Antalya Temsicisi Hakan Ak, fuarın sektörün tüm bileşenlerini bir araya getirme imkanı sağlarken, ekonomiye de ciddi katkı sağlayacağını söyledi. Fuarın gıda tedarikçileri çin önemli bir pazar niteliği taşıdığını vurgulayan Ak, “Oda olarak fuara 4′ncü kez katılacağız. Üyelerimizle buluşmak, öğrenci üyelerimize gıda sektörünü tanıştırmak, sektörün sorunlarını yakından takip etmek,yeni teknolojileri izlemek amacı ile fuarda bulunuyoruz. Ayrıca meslek alanını ilgilendiren konularda katılımcıları bilgilendirerek, odamızın yayınlarını dağıtacağız” dedi. kobiden
    Diğer Başlıklar

Devami...
Working...
X