Jasmin markası ile Mersin’in önde gelen zeytinyağı üreticileri arasına giren CSSAY, yetiştirdiği zeytinler için Nisan ayı içerisinde organik belgesi aldı. Gelecek günlerde ürettikleri zeytinyağı için de organik belgesi almayı hedeflediklerini açıklayan CSSAY AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Yasemin, bu belgelerin ardından ihracata ağırlık vereceklerini söyledi.Kendilerine ait 200 dönüm arazi üzerinde 2000 yılında zeytin ekimine başladıklarını ve bugün üretim alanlarını 400 dönüme çıkardıklarını açıklayan Cemalettin Yasemin, mahsullerinin çıkmaya başlamasıyla birlikte 2007′de de zeytinyağı üretimine başladıklarını ifade etti. Bu yıl ise zeytinde organik belgesi almalarıyla birlikte önlerinde yeni bir pazar açıldığını anlatan Yasemin, organikte ağırlığı yurtdışına vereceklerini kaydetti. Türkiye’de ayçiçek ve kanola yağının genetiği değiştirilmiş ürünlerden elde edildiği yönünde haberlerin yayınlanması nedeniyle son dönemlerde zeytinyağına yönelimin arttığını vurgulayan Yasemin, “Geçen yıl önceki yıla oranla marketlerdeki zeytinyağı satışı ekonomik krize rağmen 3 katı arttı. Ben bu artışın bu yıl da katlanarak devam edeceğine inanıyorum” diye konuştu. Yurtiçinde zeytin ve zeytinyağına ilginin artması gibi yurtdışında da organik ürünlere talebin her geçen gün arttığına işaret eden Yasemin, “Bu nedenle organik ürünlerimizde ağırlıklı olarak yurtdışı pazarı hedefliyoruz” dedi.
Avrupa ülkelerine ihracatta gümrük vergileri nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Yasemin, “Türkiye’den Avrupa ülkelerine zeytin ihracatında 1.33 euro cent vergi ödemek durumunda kalıyoruz. Avrupa’nın kendi içindeki ihracatlarında böyle bir vergi ödememesi nedeniyle Türkiye’nin rekabet şansı kalmıyor. Bu nedenle ihracatta hedef pazarımız Uzakdoğu. Son yıllarda Amerika, Kanada, Uzakdoğu pazarlarında da zeytin ve zeytinyağı tüketilmeye başlandı. Gelecek 5-10 yıl içinde bu pazarlardaki tüketimin daha yüksek seviyelere ulaşacağına, Türkiye’den bu bölgelere yüksek miktarlarda ihracat yapılacağına inanıyorum” diye konuştu.kobiden
Diğer Başlıklar
- En yüksek kâr artışları gıdada
- Uluslararası Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Türkiye’yi bekliyor
- İçki reklamında aşırı kısıtlamaya karşıyım
- ASÜD Dünya Süt Liginde
- Gıda İşverenleri: Çikolata ve bisküvi üretimi yavaşlar
Devami...