Iyi akşamlar ben Balikesir de ikamet ediyorum.Bahceme zenith zoysia çim ekmeyi düşünüyorum.Ebay dan Amerikadan 450 gr tohum alicam.Açıklamada 46 metre kare yere çim ekimi yapar yazıyor 46 metre kare için 450 gr yeterlimidir ve ekimi nasıl yapicam.Zenith zoysia hakkında bilgisi olan varsa bu konuya cevap verirse sevinirim.Alacagim urunun linki http://m.ebay.com/itm/Zenith-Zoysia-Grass-Seed-100-Pure-1-2-Lb-Plants-500-Sq-ft-/231907154002?nav=SEARCH
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
Bahçeye çim secimi
Collapse
X
-
Zenith Zoysia hakkında birkaç önemli noktayı bilerek karar vermenizi öneririm.
Öncelikle 450 gram (1/2 lb) tohum için satıcının verdiği 500 sq ft (yaklaşık 46 m²) bilgisi teknik olarak doğru görünüyor. Zenith Zoysia için tavsiye edilen ekim miktarı yaklaşık 1 lb / 1000 sq ft yani 450 gram / 46 m² civarındadır.
Ancak pratikte ben 46 m² alan için 450 gramı biraz sınırda buluyorum. Çünkü:- Tohumların tamamı çimlenmez.
- Kuş kaybı olur.
- Sulama ve hava şartlarından dolayı kayıplar yaşanır.
- Daha sık ve homojen bir çim örtüsü için genellikle %20-30 fazla tohum kullanılır.
Eğer bütçe uygunsa 46 m² için 450 gram yerine 600-700 gram civarında tohum kullanmak daha güvenli olur.
Zenith Zoysia'nın avantajları:- Sıcak ve kurak havaya dayanıklıdır.
- Su ihtiyacı klasik İngiliz çimine göre daha düşüktür.
- Basılmaya dayanıklıdır.
- Yazın çok güzel görünür.
Dezavantajları:- Çok yavaş çimlenir ve yayılır.
- Çimlenme 2-3 haftayı bulabilir, bazen daha da uzun sürebilir.
- İlk yıl alanı tamamen kapatması zor olabilir.
- Tohumdan yetiştirmek, rulo veya parça Zoysia döşemekten daha zahmetlidir.
Ekim şekli:- Toprağı 10-15 cm derinlikte işleyin.
- Taş ve yabancı otları temizleyin.
- Toprağı tesviye edin.
- Tohumu iki yönde serpin (yarısını boyuna, yarısını enine).
- Çok hafif tırmıklayın; derine gömmeyin.
- Merdane geçebilirseniz iyi olur.
- İlk 2-3 hafta toprağın üst kısmı sürekli nemli kalmalı.
- Çimler 7-8 cm olduğunda ilk biçimi yapın.
Balıkesir için ayrıca bir uyarı: Zoysia sıcak iklim çimidir. Kışın sararır ve dormansiye girer. Eğer yıl boyunca yemyeşil görüntü istiyorsanız, klasik serin iklim karışımları (Lolium + Festuca) daha uygun olabilir. Eğer amacınız yazın az su isteyen, dayanıklı bir çimse Zenith Zoysia mantıklı bir seçimdir.

Comment