Cevap: Ceviz fidanı seçimi
Fikirlerimi yazayım.
İlk önce ceviz düşünülüyor ise minimum 30 dönüm yer lazımki anlamı olsun. Çünkü dikim aralıkları geniş.
10 x 10 tavsiye ediliyor, hadi 7 x7 dikilsin yine çok yine çok. Çünkü diğer meyve üreticileri daha dar yerlere bodur ağaçlar dikiyorlar. Eğer tarlaya çok iyi bakarım. Köylüyüm, çiftçiyim diyorsanız çok daha güzel meyve ağaçları var.
Tomruğunu geçiniz efenim.. Oooo yıllar geçecek geçecek de tomruk olarak değer kazanacak.
Destek anca fidan ları bedavaya getirmenizi sağlar bir de 4 -5 sene gelip bahçenizde napıyorsunuz incelerler. Öyle araya şunu da ekeyim diyemezsiniz.
Yaprağı internette faydalı deniyor ama daha satabilen birisi varmı okumadım. Rastlamadım.
10 sene sonra fındıkçılar gibi olmaz. Sanmıyorum. Anca 10 sene sonra bu işte para umduğumuz gibi değilmiş diyip satanlar çoğalır da ceviz fiyatları yine aynı yerlerde dolaşır. Devlet 1 milyon fidan vermiş (Toprak Tv de seyrettim) hani nerde ürün ? Geçiniz efendim.
Ceviz yine yazayım zengin tembel işidir. 5.yılda biraz ucundan gösterir. 8.yılda haydi olacak inşallah dedirtir. Hangi köylü üretici 6-8 yıl dayanabilir cepten yemeye. Çok zor çok.
Ayrıca yörenizde ne dikliyor ise onu takip etmek daha iyidir. Cevizler olunca cevizlerinizi oradan almaya kim gelecek ? Siz mi götüreceksiniz ?