Cevap: Yeni fidanlarla zeytinde verim 3 kat artacak
halil önen;32633 yazdıSn.Seyyah bey, önçelikle verdiğiniz değerli bilgilerden dolayı çok çok teşekür ederiz.
Bodur zeytin için şu konularda bilgilendirirseniz seviniriz.
1_ Bodur zeytin, yıllık kaç mililitre su istiyor.?
2_Toprak işlemesi nasıl dır.?
3_Gürelemede yöntem farklı mıdır.?
4_Nasıl budama evreleri izlenir.?
5_Hangi hastalıklara maruz kalıyor.?
6_Gövde üzerinde, kaç santimetreden, kaç taç bırakılıyor.?
7_Deliceye, Gemliğe, ayvalığa ve memeliye aşılanıyor mu? Aşılama sonrası verimde değişme oluyor mu.?
8_Yaşlılık evresinde verimde düşme yaşanıyor mu.?
9_Kaç kilo gram zeytinden, bir kilo gram yağ alınıyor.? Yada tanedeki yağ oranı nedir.?
Şimdi den teşekür ederim.???
merhabaHalil bey;
Bir yere gitmedim karpuz kesmeye geldim;d iş yoğunluğundan siteye giremiyordum mesajı akşam okudum.
1- Bilindiği üzere zeytin,kanaatkar, çok fazla su isteyen bir tür olmadığı için kuracağınız damla sulama bahçeniz için yeterli olur.
2-Dikilecek toprak; derin, zengin, süzek ve yeterince nem tutmalıdır. Dikimden önce derince sürülmelidir. 30-40 cm derinden sürülerek toprakta hendekler açılır. Sıralar arası 40-120 cm arasında değişir.
3-Gübrelemede diğer zeytin türlerinden farklı bir yöntem uygulanmaz fakat daha az miktarda tatbik edilir.
Zeytin ağacında, sürgün ve çiçek gözlerinin oluşumu, ocak ayındaki soğuklardan hemen sonra başlar. Bu dönemde bitkide yeterli miktarda bor yoksa, çiçekler zayıf döllenme gösterecek şekilde gelişir. Yeterli miktarda çinko yoksa, sürgün ve çiçek gözlerinin büyük bir kısmı uyanmaz. Yeterli azot yoksa daha sonra oluşan soğuklardan, şiddetle etkilenirler. Fosfor noksan ise ağacın uyanması gecikir ve çiçek açımı, sürgün oluşumu gecikir ve sıcak döneme sarkar, meyve tutumu engellenir.Bu durumlarda gübre miktarında gerekli düzenlemeler yapmalısınız.
4-https://gardensel.com/tr/
5- fidanlarda kurumalar, küçük meyve oluşumları, meyve buruşmaları, meyve kabuğu sertleşmesi görülebilir. Bu durumlarda uygun kimyasallar tatbik edilir.
6-Ziraat müh. Sn. Ubeyd bey' den bu sorunuz hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
7- Bu türlere aşılama yapılabilir.Tekniğine uygun bir aşı verimi azaltmaz bilakis artırır.Bu aşıda iki türlü yapılır;
Çeliklerle Çoğaltma;
1-Kalın dal çelikleriyle
2-Yapraklı yeşil çeliklerle
Kalın dal çelikleri ile:Bu çok eski zamandan beri bilinen yöntemdir. Gövde ve dallarında bol miktarda durgun ve sürgün gözlerin bulunması nedeniyle çok yaşlı kısımlar bile kolayca köklenmektedir.Bu metod İspanyada uygulanmakta üç ve daha yaşlı dallardan alınan çeliklerdir. Bu çeliklerin boylan 25-30 cm. çaplan ise 3-5 cm olmalıdır. Üzerinde yosun bulunmayan, hastalıksız çelikler alınmalıdır.
Çeliklerin Alınma Zamanı:Kış dinlenme zamanı alınabilirler. Marttan sonra yapılacak dikimlerde ise yeterince köklenemezler. Donlu havalarda dikim yapılmayıp, çelikler uygun zamana kadar uygun şartlar altında saklanmalıdır.
Özellikle delicenin ıslahında kullanılmasını tavsiye ediyorum.
8 -Elbetteki hemen her şeyde olduğu gibi, bu türümüzün de yaşlanınca verimi azalır.
9 -Yağ verimi yaklaşık %20-25 arasındadır.Bu da 1 kg. zeytinden 200-250 gr arası yağ demektir.
saygılarımla.