Cevap: Kiraz ve Vişne’de Gözler ve Dallar
tozlanma işi bu yıl yağışlardan dolayı her yerde aynı sanırım. olamamış. ikiz kiraz ve memeli kiraz sorunları, karalekeye sebepolan mantar , kiraz az olmasına rağmen fiyatları düşürdü, kaliteyi de öyle. tozlanma için arılar da yağışlardan çalışamamışlar ben de sanıyordum ki arı koyamadım ondan. zaten olsa da çalışamamışlar. mantar ilacını bile yağışlardan fırsat bulup zamanında yapamadık. velhasıl bu sezon çok iyi değildi.
bu arada , burdaki uzmanları yakalayabilirsem soracaklarımı soruyorum ama bu formdan siz uzmanlara daha kolay ulaşıyorum, çok yardımcı oluyorsunuz , bir kez daha teşekkür etmek isterim. kiraz bahçemizi 9 yıl evvel söküp yeniden kurmuş gerisiyle ilgilenemeden ayrılmıştım burdan. şimdi geri döndüğümde ablamın tek başına ellere güvenip fazla bişey yapamamış olduğunu gördüm. geçen yıldan beri can-hıraş bu işe verdik kendimizi ama daha bahçenin en başından yanlış kurulduğunu üzülerek izledim. tarım ilin , tabiri caizse kazığını yemişiz onlar da maraş tan getirtip verdikleri fidanlardan yani maraş tan kazık yemişler. oysa burda özel çiftlik te satıyordu, daha pahalı vermelerine rağmen onlara güvenmeyip tarım ilin sertifikalı dediği uyduruk fidanlara güvendim. neyse, geçti artık, bundan sonra neyi ne kadar düzeltebiliriz ona bakalım. biz ağırlık 0900 fidan olsun derken bunların çok az olduklarını gördük. tozlanma kirazları mı çok, bize itilmiş fidanlar mı çok anlayamadık. örneğin alıcının mink kiraz deyip yüzüne bakmadığı kısa saplı kirazdan çok var. adını soyadını bilen yok bunların, tozlanmaya faydası var mı bu minklerin ? kenarlardaki babadan kalma hüseyin beyler, dalbastılar, otabatmazlar , eski er kirazlar duruyor, hatıra diye söktürtmemiştim. bu minklerden yanyana üç tane bile dikilmiş. 24-23 kalibrelik kiraz çok. esas 0900 ler az. para eden de onlar. napalım, nasıl bir yol izleyelim ? bağı çok iyi olan ve ihracatçıdan başkasına kiraz vermeyen bir köylü der ki lider dalları tepeden indirmeli , uzatmayın. emekli teknik ziraatçi de hepsi birden indirilmez, peyder pey yapılır bu iş diyor. hangisine inanayım ? bir de kiraz toplayıcıları dalın tepesindeyken uzun dalları keselim ne gerek var demişlerdi de budama zamanı değil diye güvenip kestirtmemiştim. doğru mu yaptım ? daha soracağım çok şey var.