Cevap: Cevizde budama ve terbiye şekilleri
1-1.5 mt kadar mesafeden veaşı yerinin aksi tarafına bakan gözün 0;5 cm kadar üzerin den tepesini kesip aşı maçunu ile kesilen yeri kapattım
ilk iki veya 3 boyunlu gözü kesmeden diger boyunlu gözleri maket bıçagıyla kestim.fakat fidanların 27 tanesinde tepelerinden 10 veya 15 cm aşagıya dogru kurumalar oluştu.
Kasım ayında ekiyorsunuz nisan ayında tepelerini vuruyorsunuz, peki ektiğinizde niye vurmadınız. Ektiğinizde vurmuş olsaydınız yeni ekilen fidan kökleri o gövdeye kabuğa daha az enerji harçarlardı kalan gözlere çalışırlardı.
Kurumaları doğaldır 1-1.5 metrelik bir gövdeyi beslemekte ilk yıl kök sistemi çok zorlanır.
Hangi fidan olursa olsun yeni ekilen fidanı üç dört göz üzerinden kesmek (tutma oranını artırır)ve o gözlerden patlayan kuvvetli bir filizi bırakıp o filizi gelecek yıl 1- 1.5 metreden tepe vurarak dallanmaya teşvik edersin. Çünkü ilk yıl güçlü bir filiz ile güçlü bir kök yapısıda vardır artık, güçlü kök güçlü filizlerde verecektir.
İkinci yıl 1- 1.5 metreden vuracağınız bir filizinde ki, bütün boyunlu gözleri kesseniz dahi o fidan kurumaz. Aynı göz altında daha iki göz vardır biri biri patlar.
Suç sizin kesmiş olduğunuz boyunlu gözlerde değil, yeni ekilen bir fidanın kök sisteminin o kadar uzun bir gövdeyi besleyemediğindedir. Besleyememesi de doğaldır.
Gel git diye bir şey bilmiyorum inanmıyorum, doğru yapıldığı sürece fidan olsun ağaç olsun kendini yeniler.
Cevizde ilk yıl çok önemlidir, fidanı iyi bakacağım demek çok sulamak değildir, çok sularsın bu seferde kök sistemini oksijensiz bırakır fidanı kurutursun, az sularsın yer çatlar kök hava alır yine kurutursun, dikkat ister.