Cevap: Arıcılık ile ilgili bilgisi olan ?
Sn Mustafa Ağbiciğim:Evvelen selam ve saygılar.Ülkemizde,insanlarımız bitkilere;yöreye isim verilmekte.Yapılan işlerin plan ve proğrama bağlanmadığı gibi,araştırma yapılmadan dikilen ağaçlar zamanla o bölgeye neden dikildiği ve neye yaradığı bile bilinmemektedir.Daha önce bu sitede yazmıştım.Bir işim için TBMM'ne gitmiştim,Orada Rhametli Adnan KAHVECİ ile tanışma fırsatım oldu.Bizi tanıştıran dostumuz benim arıcı olduğumu söyleyince,ısrarla beni odasına götürdü ve sohbet etdik.Bana Polonya'dan Bal arıları için Çok çeşitli zamanlarda açan Akasya tohumları getirdiğini,bu tohumları O zaman Tarım ve Orman Bakanlığına ve bazı kuruluşlara verdiğini,bu akasyaların çok çeşitli çzellikte olduğunu;En başta bizdeki kavak ağacı gibi düzgün büyüdüğünü, tohumlarının protein bakımından zenginliğinden dolayı hayvan yemi ve una karıştırlarak besin olarak değerlendirildiğini ayrıca bu akasyaların;Bahar başlayarak,aralıklarla açarak diyelimki 15 gün arayla açarak tüm yaz boyu bal arıları için nektar kaynağı olduğunu ve bu konunun TKV 'nin çıkarmış olduğu dergide iyice irdelendiğini anlatmıştı.Yıllar önce o dergi elime geçmişti.Ama şu bulabilirmiyim bilmem.Zira ev göçü esnasında bazı dergiler karıştı yada kayboldu.Rahmetli haklı zira;Bizim ilimizde birkaç yrde rasladım Ağustos da açan akasya'ya rasladım.Bunların büyük kısmını belediye malesef kaldırım ve yol çalışmaları nedeniyle kesti.Mesela Bizim bölgede bulunan genellikle Park ve yol kenarlarına dikilen ve ismine İsvendiyar ağacı denilen bir tür Akasya türü Son derece sert iklime dayanıklı Bal arıları için Adeta polen deposu olan bir tür.Benim yok olmaması için hep sağa,sola diktiğim ve yöremizde şemsiye ağacı olarak bilinen bir aksya türü ağacı nahoş kokulu ancak çiçekleri çıtır,çıtır ve mis gibi kokar ve balı oldukca kalitelidir ve verimli bir ağaçdır.Arıcılık yapmam sebebiylemi diyelim yoksa insan iletişimimi diyelim.Ege yöresi arıcılarından çoğu dostumdur.Aydınlı bir arıcı dostum anlatdı.Yöresinde ekme kekik olduğunu hatda kekik yağı üreten dostu olduğunu ve kendisinin varoa zararlısı için bu yağı kullandığını söyledi ve beraberce benim arılarada verdik.Sonuç mükemmeldi!.Tabi bu anltdım hadise bundan,yaklaşık 10 yıl önceydi ve dostumdan 2-3 yıldır haber alamadım.Onun anlatdığına göre;Kekik 2 yada 3 kez biçiliyormuş tabi bu bakım ve sulamayla alakalı diye bahsetdi.Ona inanıyorum zira burdaki bir çiftci Korungasını iki kez çiçek açtırdı.Arı otunu bir sezon bende ektim vede hoşumada gitdi.Ancak yerim olmadığı için vede ektiğim yer mera olduğu olduğu için ikinci yıl hayvanlar temize havale etdi.Buna rağmen iyi bir bitki.Öncelikle tohumları derine atmayınız.Birazda Korunga ekip hem keçileriniz içinde faydalıdır,hemde arılarınız için.diyelim ve bu konuya noktayı koyalım.Esen kalınız.