Cevap: siz sorun biz cevaplayalım
Sayın Orcan Öbekçi
İsterseniz ilk önce bitkiniz hakkında bilgi verim.Daha sonra sorunlarınıza ve çözümlerinize değinim.
Bitkinizin adı: Atlas Çiçeği(Epiphyllum hybridum)
Kullanışı:Çiçeklenme dönemi dışında süs bitkisi olarak bir değeri olmayan ve kolayca yetişebilen bir ev bitkisidir.
Kültürü:Işıklı ve serin bir yer gelişme yeri ister.Nemli toprak, bol su ve sıcak havalarda sprey gerekir.Çiçeklenme bitincede su ister.Ağustosa kadar bol su ve haftalık gübrelemesi gerekir.Kışı minumum 10-12 derece arasında geçirmelidir.Sürgünlerin bükülüp kurumasını önlemek için yeterli miktarda su verilmelidir.Yüksek kış sıcaklıgı çiçek vermeyen sürgünlerin olusumunu tesvik edecektir.Bu nedenle bunlar ilkbaharda koparılmamalıdır.
Üretim:Aşı-çelikle ve tohumla yapılır.
Önemli not:Uzun, ince, zayıf yapraklar bitkinin az ışık aldıgının gostergesıdır.Daha bol ışıklı bir yere tasınmalıdır.Sulamadan sonra, saksı topragı biraz kuruyuna kadar beklenmeli, ikinci bir sulama bundan sonra yapılmalıdır.
ilk hatanız üretim şeklinizdir.Hastalık olarak ise bitkiyi görmeden birsey diyemem ama büyük olasılıkla en büyük belirtisi olan PAS HASTALIGIDIR.
Hastalık mantaridir yani fungusaldır.Spor yatakları genellikle paslı kahverengi görünümlüdür.Miselyumları hücre arası bosluklarında yasar ve emici uzantılarını konukcu hucrelerın ıcıne salar.BİTKİ ZAYIFLAR VE GÖRÜNÜŞLERİ BOZULUR.
Çözüm Önerileri:Bitki N-P-K(AZOT-FOSFOR-POTASYUM)içeren gübreler verilerek güçlendirilmeli.Sulamaya özen gösterilmeli.
Kullanılabilinir ilaclar ise:
*Captan
*Maneb
*Cyproconazole
Size yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.
24 saat içinde süs bitkilerinde yaygın olarak görülen hastalıklar hakkında bilgi vericem.