Cevap: Çİm Alanlarinda Ayrik,
Roundup tavsiye edilen dozunda kullanıldığında genelde etki etmediği sanılıyor ancak biraz sabır gerekli. Gerçi bu ilacı tavsiye edilen dozdan biraz fazla kullanmak lazım tecrübemle sabit. Zira gelişmekte olan bitkilere daha hızlı etkiliyken (Selami beyinde dediği gibi) gelişmiş bitkilerde daha az etkili bu nedenle daha güçlü dozda kullanmak gerekli.
Roundupın etki mekanizması:
Herbisit yapraklardan özsuyuna nüfuz eder bu esnada hiç bir belirti yoktur yeterli dozda ya da daha fazla dozda verildiğinde yapraklardan köke doğru bünyeden ilerler ve köke kadar nüfuz eder ve kökte kontakt etkiyi yapmaya başlar ve kökten itibaren kuruma yada yıkıcı etki yaparak toprak üstü organlara doğru ilerler ve bir hafta onbeş gün içinde bitkiler sapsarı olur ve zamanla kurur. Bu etki özellikle toprak altındaki organları aracılığı ile çoğalan ayrık türlerinde çok işe yarar.
Bu nedenle özellikle rahatsızlık duyulan ve çim içindeki bu bitkilerin esas bitkilere zarar vermeden sadece yapraklarına sürmek suretiyle yok olmalarını ve kökten çözüm bulmalarını sağlar.
Peki neden tek tek elle ve fırçayla sürmek? Çünki çim sahibi kişiler çimlerine gözleri gibi bakarlar hele hele çimdeki ayrıklardan rahatsız olanlar. Bu şekilde hassasiyeti olan kişiler erinmeden ne kadar sürerse sürsün tek tek fırça ile ayrıklara ilacı sürmeye erinmezler. Hem fırçayla sürmek bir resim yapmak gibi zevkli bir iştir. Büyük bahçeler için bahçeyi parsellere bölüp belirlenen zaman dilimi içerisinde yavaş yavaş bu ayrıklar için gereken resim çizilir 🙂. Çok değil bir ay gibi bir süre içerisinde adını bir kaç yevmiye olarak koyabileceğiniz o tabloda artık fırça darbelerinizle ayrık kalmayacaktır.