Ben Gıda uzmanı değilim.Burada çoçukluğumda geçen bazı anılarımı ve hayat tecrübemi aktarmak istiyorum.Ben Andolu'nun küçük bir vilayeti olan KIRŞEHİR'de doğdum ve orada ikamet etmekteyim.Yaşları ilerleyen ve bazıları hayatda olmayan fırıncı dostlarımın tecrübeleri beni bunları yazmaya yöneltdi.Eskiden memleketimizde iki yada üç simit fırını vardı.Simit derken;bugünkü simit değil!!!.Bugün büyük şehirlerde satılan yuvarlak ve susama bezenmiş ekmeksi gıdanın asıl adı GEVREK'tir.Gerçek simit'e bazı yerlerde parmak simit yada NEVŞEHİR simidi denir.Bu simit şun bildiğim kadarı ile sadece NEVŞEHİR vilayetimizde yapılmakta.Fırıncı dostlarımın bana anlatdığına göre;NEVŞEHİR simidi ve eskiden ekmeğin mayası nohut'un ıslatılmasıyla elde edilen özel bir mayayla yapılırmış.Gevreğeise maya katılmaz sadece yoğrulan hamur,yuvarlak hale getirilerek,hazırlanan pekmezli suya daldırılır ve susama bezenerek,özel tavalarda pirilir.Ancak parmak simitdeki tat ve lezzeti vermez.Bugün malesef ekmekteğe katılan katkı maddeleri ve unlardan gelen özellikler ekmekteki lezzet,tat ve damak güzelliğini bozmuştur.Tabi bunların insan sağlığına etkilerinide işin uzmanları uğraşsın.Nemize lazım? başımız ağrır sonra...Ben yolum NEVŞEHİR'e düştükce ilk işim parmak simidi almak olur.Epeyce alıp,Poşetde ve buzdolabında saklayıp yerim.Siz değerli kardeşlerimde tavsiye ediyorum.Afiyet,şifa olsun.Esen kalınız.