Cevap: M9 tam bodur elma yetiştiriciliği için tavsiyeleriniz
merhaba mücahit bey
Öncelikle ana çeşidinizi belirlemeniz gerekir demiştim ama bi cevap vermediniz ve acil yardım istiyosunuz.size tavsiyem öncelikle toprak analizinizi yapın ve aksaray da bodur elma bahçesi olan kişilerin bahçelerini bulun ve gidin inceleyin size az çok bilgi sahibi olursunuz.hangi elma çeşidinin aksarayda uygun olduğunu bu bahçelerde daha iyi anlarsınız.ben fidanlarımı ekmeden aynen böyle yaptım.sayı önemli değil 5000 adet dikilmiş bir bahçe olmayabilir ama 100 tane ekilmiş bir bodur bahçesi bile herşeyi gösterir.Ben şunu söylerim fazla çeşit yapmayın çok zorlanırsınız.en fazla üç çeşit olmalııdr.tozlayıcıları iyi seçmek kaydıyla.
Tarım il müdürlüğüne gitmeniz de iyi olur onlardanda bilgi alınız.bodur elma yetiştiriciliği kolay değil mücahit bey çocuk gibi bakmak gerek ektikten sonra iş bitmiyor.ama emeğinize değiyor.kısa bi zaman 2 yıl sonra verdiğiniz emeğin karşılığını alırsınız. buda sizi bahçeye ve fidana bağlıyor.sizin şuan kafanızdaki tüm kurguları biliyorum bende aynı durumdaydım ne ekeyım çeşit nolcak tozlayılar ne olacak diye dört dönüyodum.ve yardımcı olacak tek bir kişi yoktu.kendimce internetten araştırdım tlf larını buldum aradım,tesis edilmiş bahçeleri gezdim onlarla konuştum karı zararını öğrendim.ve kararımı ona göre verdim.allah yardımcın olsun.iyi araştırmanızı istiyorum her zman yardım etmeye hazırım fakat biz ne kadar söylesekte olmaz mücahit kardeş.sizin araştırmanız ve görmeniz gerekiyor.saygılarımla..