Cevap: Çapa makinesi
Herkese merhaba,
Öncelikle aynı makinadan söz edip etmediğimizi bilelim diye ben kendi kullandığım makinayı tarif ediyorum: Marka önemli değil, altta dönen bıçakları var ve makina bu bıçaklar üzerinde hareket ediyor. Çeşitli motor gücünde ve farklı genişlikte bıçak takımları olabiliyor. İnsan ancak kullanmaya başladıktan sonra çalışma sistemini yavaş yavaş anlayabiliyor. Yani hem bu bıçaklar üzerinde hareket ediyor ve hem de toprağı nasıl kazıyor? Doğal olarak paldır küldür bıçakların ucunu saplaya saplaya yürümesi ve çapalamadan geçip gitmesi gerekir! Sistem şöyle işliyor: Çok ufak bir müdahale ile makinaya istenen oranda PATİNAJ yaptırabiliyorsunuz. Makinayı almadan önce satıcıdan bir gösteri yapmasını istedim, çünkü ben de bu arkadaşımız gibi kaç santim derinlikte işleyeceğini öğrenmek istiyordum, benim talebim doğrultusunda, satıcı makinayı, yerinde saymaya yakın bir hızda sürerek toprağı bıçakların uzunluğundan daha derin kazdı, yani yaklaşık yirmi santim! Makinayı kendim kullanmaya başladıktan sonra da, deneye deneye makinayı hangi hızda sürersem toprak ne kadar derin kazılıyor bunu öğrendim. Özet olarak: Makinanın bıçaklarının uzunluğu kadar derinlikte kazabiliyorsunuz, hem de toprağı un ufak ederek. Tek sorun, ot durumu! Fazla otlu olursa bıçaklara sarılıyor ve çalıştırmıyor, ikide bir durup kanca ile otları temizlemeniz gerekiyor. (ASLA MAKİNA ÇALIŞIRKEN TEMİZLEMEYİN!) Yani bağınızı çapa makinası ile işlenecek duruma getirene kadar otlardan arındırmanız gerekiyor. Ama zaten yeteri kadar sıklıkta işlerseniz hiç bir zaman fazla ot oluşmayacaktır. Biraz yukarıdaki dört maddelik uyarımı da dikkatle okumanızı tavsiye ederim. Kolaylıklar dilerim.