Cevap: ceviz üretimi hakkında bilgi
Ben anlaşılamadığımı düşünüyorum..
tekrar ediyorum..
ya tutarsa...
Tabiatçı hocam.. siz bildiklerinizi ve tecrübelerinizi anlatın.. okumaktan zevk alıyoruz.. "ya tutarsa" ile meyvecilik bahçecilik yada herhangi bir şey yapılır mı ? benim bildiğim "ya tutarsa" ile ya zevki bir meşgaleye yada kumara (piyangoya) başlanır..
Sayın dizeel.. sizde bence önerilerinizi gözden geçirin.. Her bölgede her iklimde her şey yetişmez.. Her işe Allah'ın adıyla başlamak şart. Ancak "olmayacak duaya amin denilmez" diye de bir atasözümüz var. Yani absürd ve olmayacak bir şeye Allah'ın adıyla başlamak bence cehalet olur. Ne demek istediğimi anlatabilmek için absürd bir örnek vereyim.. Bismillah diyip, 10 tane hamuru fırına atsak 100 ekmek çıkartırmıyız.. (Ermiş olmak lazım ancak).. Allah bize o ihsanı nasip etsin o ayrı..
Bir fidancı ne kadar dürüst olursa olsun.. ne kadar maharetli olursa olsun.. ne kadar fidan zengini olursa olsun, olmayacak bölgede olmayacak ağacı tutturabileceğine inanmıyorum..
Tabiyattaki en arsız, en dirençli, en kuvvetli canlının bile hayatını devam ettirebilmesi için asgari ortam koşullarına ihtiyaç duyduğu kesin. Mesela bir insan normal bir kıyafetle ne kutuplarda nede çölde hayatta kalamaz. Bu zor şartlar için kendine bir korunak yapmak zorundadır. Yani asgari şartları yapay olarak sağlamak zorundadır.. Eğer siz pikan cevizi için gerekli asgari şartları yapay olarak sağlarsanız elbette yetiştirebilirsiniz. Yada hurma için ankarada asgari şartları sera gibi bir ortamla sağlarsanız ürün alırsınız.. Fakat böyle bir üretimde maliyet hesabı ve kâr hesabını iyi yapmak gerekir. Bunun dışında sırf fidan satılsın diye her bitkinin her coğrafyada netice vermeyeceğini bile bile satmak ahlaki bir sıkıntının varlığına işaret eder.