seza LIGUSTRUM (KURT BAĞRI) - Çok arsız bir çalıdır. - Kışın kısmen yaprak döker, ovalifolium dışında. - Kesime dayanıklı olduklarından çitler için en uygun olan çalılardır. - Toprak ve konum açısından hiçbir sorun yoktur. Ligustrum japonicum Dik yapılı. Sert dona duyarlıdır. Parlak, koyu yeşil yapraklıdır. Budanmazsa kokulu, beyaz, salkım çiçekler açar. Hava kirliliğine ve deniz iklimine dayanır. Boy; 2.5-3 m’dir.Çap; 1-1.5 m’dir. (-15° / -10° ) Ligustrum japonicum ‘Excelsum Superbum’ Büyük yaprakları sarı alacalı, kenarları kırmızıdır. Alacalıklar büyüdükçe yok olur. Budanmazsa kokulu, beyaz, salkım çiçekler açar. Hava kirliliğine ve deniz iklimine dayanır. Boy; 2.5-3 m’dir.Çap; 1-1.5 m’dir. (-15° / -10° ) Ligustrum jonandrum Küçük yapraklı, ufacık parlak yeşil ve çok yoğun vejetasyonlu. Budamaya çok yatkın olduklarından değişik şekillerde biçimlendirilebilirler. En yaygın formları; pramit, sarmal, top ve çeşitli hayvan figürleridir. (-15° / -10° ) Ligustrum ovalifolium Yarı yaprak döker. Opak yeşil renkli. Soğuğa çok dayanıklı, çabuk büyüyen, en arsızlarındandır. Deniz yakınındada yaşayabilir. Kullanımı; çitler. Boy; 1.5–2 m’dir.Çap; 80 cm’dir. (-30° / -20° ) Ligustrum ovalifolium ‘Aureomarginatum’ Ligustrum ovalifolium gibidir özellikleri ancak daha az gürdür ve yaprakları sarı alacalıdır. (-30° / -20° ) Ligustrum ovalifolium ‘Argentomarginatum’ Ligustrum ovalifolium ‘Aureomarginatum’ gibidir özellikleri ancak beyaz alacalıdır. (-30° / -20° ) Ligustrum sinense Küçük yapraklı, çok sık yapılıdır. Arsızdır, soğuğa dayanıklıdır. Kullanımı; bordürler,çitler. Boy; 1.5-2 m’dir.Çap;60 cm’dir. (-20° / -15° ) Ligustrum texanum Büyük yaprakları parlak, sert ve hafif kırışıktır. En az Ligustrum japonicum kadar soğuğa daynıklıdır. Boy;1.5-2 m’dir.Çap;60 cm’dir. (-10° / -5° ) Ligustrum texanum ‘Argenteum’ Ligustrum texanum gibidir özellikleri ancak yaprakları beyaz alacalıdır. (-10° / -5° )