Cevap: Fermantasyonla sıvı gübre yapmak.
jaklin peres;65353 yazdıEray Kadir Bey,çalışmalarınızı hep okudum anladığım kadarıyla da uygulamaya çalıştım.Şimdi sıvı gübreyi yaptığımı sanıyorum.Bugün 15 gün oldu,beyaz bir öryüyü gördüm suyun yüzeyinde.
Sıvı gübre yüzeyinde oluşan beyazlık oksijenli ortamlarda oluşan mantar türü bakteriler olup ilk kullanımda uzun beklemeden sonra bunların renkleri sarı, yeşil ve siyah olacaklardır, beyaz ve sarı görünümlerinde kullanımında zararlı değillerdir,yeşil ve siyah halleri zararlı olduklarına işaret edebilir.
jaklin peres;65353 yazdıŞimdi soruma geliyorum:1-Bu sıvı bidonda dursa ben de mutfaktaki atıkları hep üstten koysam,çiçekler için ihtiyacım olan sıvıyı alsam üzerine de su ilave etsem olurmu?
Sıvı gübreler siterili edilmeden uzun zaman saklanamazlar, saklanmalarını şu şekilde açıklamak mümkün görülebilir, konserve ve salça yapar gibi vakumlu kavanozlarda belli bir zaman için saklanabilir.
Oluşturulan gübreler zamamanında kullanılırsa gereken fayda sağlanabilir, oluşturulan sıvı gübrelerin ph ları asidiklik arz ederler, 3.5- 5.5 aralığında olduklarından topraklara ve bikilere doğrudan verilemezler, bitkilerin sulama sularına katılarak kullanımları sakıncaları ortadan kaldırmaktadır.
jaklin peres;65353 yazdı 2-bu sıvıyı(Gübre) bahçedeki ağaçlara bu mevsimde kullansam olurmu?(içanadolu bölgesinde)3-ağaç başına kaç litre dökmem lazım ya da sebzeye meyveye bir ölçüsü varmıdır?4-Şayet sıvı gübreyi yeniden tekrar etmem gerekirse sıvıyı pet şişelere çekip dışarıda soğukta bekletebilirmiyim?( yazın kullanmak için)
Oluşturulan sıvı gübreleri daha sonra kullanmak için, talaş ve kepeğe emdirilerek kuytu bir yerde nemini kurutma suretiyle daha sonraları bu talaş ve kepeeğe emdirilmiş sıvı gübremizi bitkilerimizin toprağına karıştırarak kullanabiliriz.
Atıklarınızın sıvı gübre oluşumundan sonra kalan posalarınıda bahçe toprağına ilave edebiirsiniz, hatta bunları sebze dikim zamanından 1-2 ay kadar önce karıştıracak olursanız, bu organik mataryeller başta solucanlar ve diğer toprak canlıları tarafından en iyi bitki besinlerine dönüştüreceklerdir.
Sn. jaklin peres sizi bu çalışmalardan ötürü topraklar adına kutlarım, siz bu çalışmalarla iyi yönde olduğunuzu belirterek, şahsım adınada şükranlarımı sunarım, sevgiler saygılar sizinle olsun.