Cevap: üzüm aşısı hakkında
Sn SEBASTELİ
Ülkemizin bağ alanlarının büyük bir kısmı floksera ve nematod zararlılarıyla bulaşık durumdadır. Bu zararlı asma köklerini emmek suretiyle hem besin maddelerine ortak olmakta, hem de köklerde yaralar meydana getirerek asmaların gelişmelerini önlemektedirler.
Bu zararlıların yayılma alanı hızla artmaktadır. Günümüzde ise, bölgeler arasında yaşanan yoğun bir materyal nakli, bilinçsiz uygulamalar ve karantina işlemlerinin yetersizliği gibi nedenlerden dolayı bağ alanlarımızın tamamının floksera ile bulaşık veya bulaşma potansiyelinde olduğu kabul edilmektedir.
Flokseralı bağ alanlarında ise yerli üzüm çeşitlerinden alınan çeliklerin doğrudan köklendirilmeleri yoluyla ekonomik anlamda bağ kurulması mümkün olmamaktadır. Çünkü Vitis vinifera L. Asma türüne ait üzüm çeşitlerinin kökleri floksera zararlısına karşı çok duyarlıdır. Günümüze kadar bu zararlıya karşı uygulama değeri olan kimyasal bir korunma metodu ise henüz geliştirilememiştir. Floksera ve nematodlara karşı en iyi çare ise dayanıklı Amerikan asma anaçlarının kullanılmasıdır. Bu nedenle floksera ile bulaşık alanlarda bağcılığın yapılabilmesi için yerli çeşitlerin bu zararlıya karşı dayanıklı Amerikan asma anaçları üzerine aşılanmaları veya bu aşılama sonucu elde edilen aşılı-köklü asma fidanlarının kullanılmaları zorunludur.
Öncelikle olaya bilimsel manada yaklaşmak gerektiğini düşündüğüm için yukarıdaki paragrafı kendi ifadelerimi kullanmadan size aktarmak istedim.
İfadelerinizden konuya yabancı birisi olduğunuzu düşünüyorum.Ayrıca kimsenin kimseyle Profösör kavgası yapmadığını özellikle vurgulamak istiyorum. Sn TABİATÇI konuya güzel yaklaşmış.Ancak eksikleri olduğunu düşündüğüm için sizi kamu kuruluşuna yönlendirmek istedim.Maalesef görüyorum ki sizin için sadece bir kişinin söylemleri doğru.O zaman bence forumu kirletmeyin ve bilgisine inanıp güvendiğiniz insanın görüşünü almak için sadece ona yazın.
Konu açıldığından beri geçen bazı yanlışları da düzeltmek istiyorum. Sn.KARASELVİ bahsetmiş ama "çeliklerin kolay kökleşmesi(?) için ilaç" diye tabir ettiğiniz şey IBA (indol bütirik asit) köklendirme hormonu. Köklenmesi zor olan anaçlarda ve köklenme yüzdesini arttırmak için kullanılmaktadır. Diğer bir söyleminiz olan "boya çalmışlar" ifadesinde geçen boya ise parafin (değişik renkeleri vardır). Aşılanmış çelikler parafine bandırılıp kaynaştırma odasına alınır.Kaynaştırma odasının belirli bir sıcaklığı ve nem yüzdesi vardır. İşin teknik boyutuna girmek istemiyorum.Kabaca istediğniz bilgiler bundan ibaret diye düşünüyorum
Sonuç olarak karşılıklı polemik yapmayı amaçlamadım.İfadelerimden de bunun anlaşılacağını düşünmüştüm.Yazdıklarımı tekrardan okumanızı rica ediyorum.Tekrardan söylemek isterim kimseyle sizin tabirinizle "kavga" içinde değiliz.Foruma yazdığınız ifadelere dikkat etmenizi rica ediyorum. Tüm forumsel üyelerine saygılar sunuyorum...