Cevap: ceviz aşısı hakkında
Değerli Kardeşlerim;Öncelikle hepinize sağlık,mutluluk dileyerek başlıyorum.Yaklaşık 50 yaşındayım.Buradan bazı tecrübelerimi aktarmak istiyorum.Hiç bir tek çekirdekli bitki(cevizde dahil) çekirdeğinden dikildiğinde,kendini vermez,haa istisna olurmu,olabilir.Oda oran olarak %1 i geçmez.Ya kabuğu kalın olur,ya iç renginde,ya da yağ oranında,yada verimde.BU nedenle illaki aşı gereklidir.Özellikle ceviz de ağaç yaşlandıkce aşı tutma riski fazla olur.Benim branşım 2A yani arı ve aşı.Cevizde en önemli aşı tutma oranını belirleyen faktörler şunlardır.Öncelikle aşı kalemi:Alınacak kalemler hemen alınarak yapılmalı,fazla kalın olmamalıdır.En iyisi alınan kalemler ıslak bir kaniviçe bez türü bir nesneyle sarılmalı ve uzun süre bekletilmemelidir.Öte yandan aşı yapılacak çöğürler,aşıdan bir hafta önce tepe vurma işlemi yapılmalıdır ki buda hem acı suyun akmasını,hemde aşı zamanının gelmesinde size bir fikir verebilir.Genç ağaçlara dickli aşı,yaşlı ağaçlara duruma göre yarma yada kakma aşı yapılabilir.Aşı tutmasını engelleyen diğer bir faktör de kalemle çöğür arasındaki uyum sorunudur.Özellikle kalem aşılarında;aşı yapılan kalemle,anaç arasında fazla kalınlık yada incelik olmamalıdır.Bazen çif kalem takılan anaçlarda bu sorun daha fazla ortaya çıkmaktadır.En iyisi alet kullanmak;Ben şahsen kumpas kullanıyorum,çokda iyi netice alıyorum.Diğer bir husus aşı yapılan yerin sıkı ancak seyrek bağlanmasıdır.Aşı yeri mutlaka ya plastik aşı bağı yada,ince keten iple seyrek iple bağlanmaldır.seyrek bağlanmadan amaç acı suyun akmasını sağlamaktır.Diğer yandan;özellikle baharı biraz soğuk geçem bölgelerde(özellikle orta Anadolu bölgesi)sera dışındaki aşılarda,ısı farkını azaltmak amacıyla,aşı yapılan bölgeye siyah poşet geçirilerek,içerisine yanmış ahır gübresiye humus karıştırlarak,poşetin içine doldurulması ve karışımın ara,sıra sulanması gereklidir.Yapılacak karışım oranı 2 terkip yanmış ahır gübresi,1 terkib toprak olmaldlr.Konulacak ahır gübresi,ari olmalı ve kanatlı hayvan gübresi olmamalıdır.Siyah poşet gündüz ısıyı absorbe eder ve gece içine verir.Sulamayla da hem güm gübrenin ısı sıcaklığının artması,hemde nem kalemin solmamasını öte yandan yukardan verilen su acı suyun akmasını,böylelikle kalllus oluşumuna katkı sağlar.Isı kaybının düştüğü bazı hallerde,özellikle akşamları,aşı üstlerinin kalemler oynatılmadan örtülmesi,sabalarıda güneş düşmeden açılması mutlaka gereklidir.Aşı tutmasını en çok etkileyen faktör aşının bakımıdır.Geleleim İdris bey kardeşimin sorusuna:Aşı kalemi alma zamanı bölgelere göre değişir.Yukarda ki yazımdan anlaşılacağı üzre ağaçlara su yürüme zamanı çok önemlidir.Özelllikle ilkbahardaki hakim rüzgarların durumu ağaçların çelik alma durumlarını etkiler.çelik uçlarındaki gözlerin uyanmaması çok önemlidir.Bu nedenle erken ilbaharda bazı ağaçlara küçük çentiler açılarak su takibi yapılabilir.Erken alınan çelikler nemli kumda bekletilmesi önerilir.sağlıcakla kalınız.