Cevap: aşı anacı
selamlar fidanı üretip para kazanman için konu ya hakim olman gerekir..sen ilgilenmişsin güzel , ben hem sana hemde ilgilenenlere bilgi olsun diye cevap yazma gereği duydum....iş anaç bulmak değil sadece ...örneğin çok kulanılan anaçlar.....
gısel A...myrobolan ..ohf..mc..BA. FOX 11..QUINCE..ve sayabileceğiniz daha yüzlerce anaç var..ve anaç çeşit uyuşmazlığı diye bir sorunda var..yani her anaç her çeşide uyum sağlamıyor ..........
bazen uyum sağlıyor ama üç yıl sonra anlaşılıyorki ağaç verime yatmıyor...anacı tanımıyorsanız ..ismedoğru fidan olduğundan emin olamıyacaksınız..sizin için risk var demekktir....
ayni çeşidin bodur yarı bodur klasik karşılıkları var onları tanıman lazım...kolayını öğrenmen lazım...
örneğin 5000... armut fiadanı yetiştirdin benimde 5000 fidana ihtiyacım var sendeki fidanların hepsi deveci diyelim ama bana bin deveci döt bin santmaria lazım.. sen ancak 1000 adedini karsşılaya biliyorsun......
ama işi bilen anaca hep ayni yöne devecileri aşılıyor... hemen arkasına carmen...10 cm yukarı santa maria.. bir anaca dört beş aşı cakan var... sana ne lazım onu bırakıyor diğerlerini kesiyor.....
fidan işini 200 bin 300 bin den düşük yaparsan zarar edersin zaten... bu rakamları bulursanda cok iyi para kazanırsın.....
iki üç seneye kadar doku kültürü yöntemiyle kullanılan anaçlar haricinde hiç bir fidan üretilemeyecek ...bu yatırımı ya çok büyük üreticiler yapacak...yada üretiçiler
beş on üretiçi bir araya gelecek yapacak...bunun için fidancılık yapacaksan kestel inegöl..salihli...ödemiş ...tarsus...ısparta ..veya bu noktalara yakın yerlerde bu
işe başlaman faydalı olur.....sertifikasyon....iyi tarım uyg...E tarım...derken iş bu noktalara gelecek....
aynen şu anda süt üretiminde olduğu gibi..sütünü pazara getirip satman yasak