Cevap: KOOPERATİFLERDE GENEL KURULUN ÇALIŞMA ESASLARI
GENEL KURULU OLAĞANÜSTÜ TOPLANTIYA KİMLER ÇAĞIRABİLİR?
a-Ortaklar (4'ten az olmamak üzere, en az 1/10 ortak),
b- Yönetim kurulu,
c- Anasözleşme ile bu hususta yetkili kılınan diğer bir organ,
d- Denetçiler kurulu,
e- Ortağı olduğu üst birlik,
f- Tasfiye memurları,
g- Tarım ve Köyişleri Bakanlığı,
Genel kurulu toplantıya çağırma yetkisine sahiptir.
GENEL KURULA ÇAĞRI ve GÜNDEM
Çağrının, yetkili organ ve mercii tarafından ana sözleşmede belirtilen şekil ve surette yapılmasıönemlidir.Genel kurulu toplantıya çağırma görevi (Kuruluş genel kurulu hariç), genellikle yönetim kuruluna aittir.
Yönetim kurulu o yıla ait genel kurul toplantısının yapılacağı tarihten
15 gün önce mahallî gazeteyle, gazete yoksa, mahallîörf ve âdetlerin gerektirdiği duyurma usulleriyle toplantıçağrısı yapar. İlânda, çoğunluğun sağlanamaması hâlinde, ikinci toplantının tarihi de belirlenir. Bu süre 15 günden az 30 günden fazla olamaz. Bu çağrı, yazılı olarak imza karşılığıca olabilir. Toplantı ilânını ihtiva eden yazıya gündemi de ekleyerek ilân
ve toplantının başlama günü hariç- 15 gün önceden kooperatifin kapısı
na; ortakların bulunduğu yerleşim merkezinin muhtarlık ilân yerine asılır.
İlân tutanağı mahallî muhtarlıkça onaylanır. Ana sözleşmenin değiştiril
mesi söz konusu ise, yapılacak ilânda değiştirilecek madde numaralarının yazılması ile yetinilir. İlânların bir örneği toplantıdan en az 15 gün evvel Tarım ve Köyişleri Bakanlığı mahalli teşkilâtına ve mülkî idare amirliğine gönderilir. Dörtten az olmamak üzere, ortakların en az
1/10'u tarafından genel kurul toplantısından en az 20 gün önce yazılı olarak bildirilecek hususların gündeme konulması zorunludur.
GENEL KURUL TOPLANTISI NASIL YAPILIR?
Toplantıya katılan ortakların "Hazırun Listesi" ni (Hazır bulunanlar listesi) imzalamasından sonra, çoğunluk sağlanınca toplantıya başlanır.
Toplantı; yönetim kurulu başkanı veya üyeleri, bulunmadıkları zaman, genel kurulca gösterilecek bir ortak tarafından açılır.
Genel kurulu idare etmek üzere ortaklar veya üst kuruluş temsilcileri arasından başkanlık divanı seçilir. Başkanlık divanı; başkan, başkan vekili ,iki katip ve iki oy ayırıcısı olmak üzere 6 kişiden oluşur.Başkanlık divanının oluşmasından sonra gündeme geçilir ve görüşmelere başlanır.
İlk toplantıda çoğunluk sağlanmazsa, toplantı; aynı yerde yapılmak şartıyla, ilânda belirtilen gün ve saate ertelenir.
Genel kurulda alınan kararların geçerli olabilmesi için, tutanağın kanuna uygun düzenlenmesinin yanında, diğer belgelerin de başkanlık divanı ve Bakanlık temsilcisi tarafından imzalanması gerekir.
ORTAKLAR, OY'UNU NASIL KULLANIR?
Kurulda; ortağın sermayesi ne olursa olsun ve yönetim kurulunda bulunsun ya da bulunmasın, bir oy hakkı vardır. Oylar, gizli veya açık oy şeklinde 2 şekilde kullanılmaktadır.
B. TOPLANTI NİSABI ve KARAR NİSABI
a. Toplantı Nisabı:
ilk genel kurul toplantısı için, genel kurula katılma hakkına sahip ortakların çoğunluğunun (yarıdan bir fazlası) şahsen toplantıda bulunması gerekmektedir (Pancar ekicileri kooperatifinde vekâleten de olmaktadır). Çoğunluk sağlanamadığı takdirde, ikinci toplantı, hazır bulunanlarla yapılır. Başkanlık divanını oluşturacak kadar ortağın katılması zorunludur.
b. Karar Nisabı:
Kanun ve anasözleşmelerde aykırı hüküm bulunmadıkça:
a- Genel kurul kararı ve seçimlerde, oyların yarıdan bir fazlasının,
b- Kooperatifin dağılması veya diğer bir kooperatifle birleşmesi ya da anasözleşmenin değiştirilmesi için, fiilen kullanılan oyların 2/3'ünün,c- Ortakların şahsî sorumluluklarının ağırlaştırılması veya ek ödeme yükümlülükleri hakrarlar için, bütün ortakların 3/4'ünün, Rızası gerekli Kararlar, hazır bulunmayan veya olumlu oy kullanmayan bütün ortaklar için geçerlidir.