YÖNETİM ve DENETİM ORGANLARININ ÇALIŞMA ŞEKLİ ve ESASLARI:
KOOPERATİFİN DAĞILMASINDA TAKİP EDİLECEK USUL ve ESASLAR
A. YÖNETİM ve DENETİM ORGANLARININ ÇALIŞMA ŞEKLİ ve ESASLARI
1. YÖNETİM KURULU
Kanun ve anasözleşme hükümleri çerçevesinde kooperatifin çalış malarını yöneten ve temsil eden yürütme organıdır. Genel kurul toplantı sında ortaklar arasından seçilen 3 asil ve 3 yedek üyeden teşekkül eder
Yönetim Kuruluna Seçilme Şartları:
1. Türk vatandaşı olmak,
2. Aynı türde başka bir kooperatifin yönetim kurulu üyesi olmamak,
1. Türk Ceza Kanunu'nun zimmet, ihtilas, irtikâp, rüşvet, görevi suiistimal, sahtekârlık, hırsızlık, dolandırıcılık, hileli iflâs, emniyeti suiistimal ve
Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlara ilişkin hükümlerine veya bu kanuna göre mahkûm olmamak,Kooperatif ortağı olmak.
Şartları aranmaktadır. Ayrıca tip anasözleşmelere göre:
5. Birbirleri ile ve denetleme kurulu üyeleriyle 3. dereceye kadar (3.
derece dahil) akraba olmamak,
6. Aralarında herhangi bir iş ortaklığı bulunmamak,
7. Hacir altında bulunmamak,
8.18 yaşından büyük olmak,
9. En az ilkokul mezunu olmak.Gerekmektedir.
Yönetim Kurulu Nasıl Çalışır?
İlk toplantıda gizli oyla görev bölümü yapar. Aynı toplantıda, mutat toplantı tarihlerini ve yerini belirler. Mutat dışı toplantıya çağrının nasıl ve kimler tarafından yapılacağına dair karar alınır.
Yönetim kurulu salt çoğunlukla toplanır ve kararlar çoğunlukla alınır. Kurul, toplantı nisabını kaybederse, boşalan üyeliklere denetçiler yedek üye çağırır.
Yönetim kurulunu temsile yetkili şahıslar, genel kurulun devredemeyeceği yetkileri kullanamaz.Yönetim kurulu, aldığı kararları, sayfaları noterce tasdik edilmiş olan "Yönetim Kurulu Karar Defteri" ne tarih ve sıra numarası ile yazmak mecburiyetindedir. Karar defteri, hazır bulunan üyeler tarafından, toplantı yeri terk edilmeden imzalanır.
Yönetim Kurulu Üyelerinin Sorumlulukları Nelerdir?
Kendi tutanakları ile genel kurul tutanaklarının, gerekli defterlerin ve ortak listelerinin muntazam hazırlanarak saklanmasından ve işletme hesabıyla yıllık bilançonun kanunî hükümlere uygun olarak hazırlanıp tetkik olunmak üzere denetleme kuruluna verilmesinden sorumludur.
Yönetim kurulu üyeleri ve kooperatif memurları, kendi kusurlarından ileri gelen zararlardan sorumludurlar. Bunlar, suç teşkil eden fiil ve hareketlerinden dolayı "Devlet Memurları" gibi ceza görürler.
2. DENETLEME KURULU
Kooperatif adına yönetim kurulunun-iş ve işlemlerini denetleyen 3 asil ve 3 yedek üyeden teşekkül eder ve genel kurul tarafından seçilirler.
Denetçiler, genel kurul namına kooperatifin bütün işlem ve hesaplarını tetkik ederler.
Denetçi Seçilebilmenin Şartları:
1. Türk vatandaşı olmak,
2. Türk Ceza Kanunu'ndaki zimmet, ihtilas, irtikâp, rüşvet, görevi su
iistimal, sahtekârlık, hırsızlık, dolandırıcılık, hileli iflâs, emniyeti suiistimal
ve Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlardan veya Kooperatifler Kanunu'na göre mahkûm olmamak.
Anasözleşmelerde belirtilmek kaydı ile özel şartlar da aranabilir. Denetçiliğe seçilen asil ve yedeklerin birer tanesi ortak olmayabilir.
Çalışma Düzeni, Görev ve İnceleme Yükümlülüğü ve Denetçilikten Çekilme :
Denetçiler yılda en az 4 defa toplanarak kooperatifin işlemlerini ve hesaplarını denetler, malları ve kasayı sayar ve görülen noksanlıkları, düzensizlikleri inceleyip bunları birer rapora bağlayarak "Denetçiler Denetim Raporları" dosyasında saklarlar.
Denetçiler, genel kurul toplantısından 35 gün önce bilançoyu, yönetim kurulunun hazırladığı yıllık çalışma raporu ve bütçeyi inceleyerek yıllık rapor hazırlar. Yönetim kurulunun çalışma düzenini ve başarı derecesini takip ederek gerekli uyarılarda bulunurlar.
Denetçilerin yetkileri, genel kurul kararıyla sınırlandırılamaz.
Denetçiler ayrıca, kooperatif zararlarını kapatmak için genel kurula
sunulacak teklifleri hazırlayarak toplantı gündemine aldırır.
Yöneticiler, bu maksatla denetçilere defterleri ve belgeleri verirler. Denetçilerin istekleri üzerine müfredat defteri ve bu defterin hangi esaslara göre düzenlendiği ve her konu hakkında bilgi verilir.
Ortaklar, gerekli gördükleri hususlarda denetçilerin dikkatini çekmeye ve açıklama yapılmasını istemeye yetkilidirler.