DESTEKLEME, PROJE KONUSU VERİLMESİ ve PROGRAMA ALINMA ESASLARI
DESTEKLEMENİN ESASLARI
Desteklenmek üzere programa alınan kooperatifler genelge ile il müdürlüklerimize bildirilir. Tahsis şartlarını yerine getiren kooperatiflerin tahsis belgelerinin düzenlenerek gönderilmesi istenir.
Desteklemeler, Bakanlık kaynağından olduğu gibi protokol ve öze şartlara bağlı kaynaklardan da sağlanmaktadır. Bu konuda, teşkilatımız
dan bilgi alınabilir. Bu bölümde, yatırım programına alınma esaslarını inceleyeceğiz.
KOOPERATİFLERİN PROGRAMA ALINMASI
♦ Yönetim kurulunun aldığı karara istinaden, TEDGEM'ce uygun görülen özel veya tip projelerin yatırım programına girmesi için, bir dilekçe ile il müdürlüğüne müracaat edilir.
♦ İl müdürlüğünce proje incelenir. Uygun gördüğü takdirde, "YATIRIM PROGRAMI" na alınması için TEDGEM'e bildirir.
♦ TEDGEM yatırım programına alınmasını uygun görürse, Devlet
Planlama Teşkilatı Müsteşarlığına bildirir.
♦ DPT Müsteşarlığı, projeyi, uygun görüşle ödenek ihtiyacını ayırdığı takdirde, yatırım programına alır.
♦ Programa alınan projelerin sabit yatırımları tamamlanıncaya kadar
her yıl yatırım programına teklif edilmesi gerekmektedir.
♦ TEDGEM'den proje konusu almış, işletmeye geçmiş veya geçecek
durumda olan kooperatiflerin işletme sermayesi ihtiyacının karşılanabil
mesi amacıyla "TRANSFER PROGRAMI" na teklif edilmesi için, yönetim
kurulunun almış olduğu karara istinaden bir dilekçe ile il müdürlüğüne
müracaat edilmesi gerekir.
♦ İl müdürlüğü, bu kooperatif projesini inceler. Uygun gördüğü takdir
de, Transfer Programı'na alınmak üzere TEDGEM'e bildirir.
TEDGEM'ce uygun görülmesi hâlinde, ödeneği daha sonra tespit edilmek üzere Transfer Programı'na alınır. Kooperatiflere işletme sermayesi tahsis edilebilmesi için, transfer programında yer alması gerekir.
YATIRIM PROGRAMINA ALINMA ESASLARI
Kalkınma plânlarında ve yıllık programlar ile icra plânlarında yer alan hükümler saklı kalmak kaydıyla, aşağıdaki şartlar aranır:
a- Kanunî organlarının teşekkül etmiş olması ve faaliyette bulunması,
b- Projenin gerçekleştirilmesiyle ilgili her türlü tasarrufta bulunmak
üzere, genel kurulun yönetim kuruluna yetki vermiş olması, kredi için yönetim kurulu kararı ile müracaatta bulunulması,
c- Ürünleri değerlendiren ve pazarlayan projelerde ortakların en az % 60'ının geçiminin tamamını veya bir kısmını, proje konusu tarımsal üretimde bulunarak sağlaması; üretim girdisi sağlayan projelerde ise, girdinin, ortakların en az % 60'ının ihtiyacını karşılayacak miktarda olması,
d- Etüdün değerlendirilmesi sonucu, belirlenen konuda Genel Müdürlükçe hazırlanmış veya uygun görülmüş projenin bulunması.
PROGRAMA ALINACAK ÖNCELİK KRİTERLERİ
Programa alınacak kooperatiflerde şu nitelikleri taşıyanlara öncelik verilir:
a- Kalkınma plânı ve yıllık programda öncelik tanınan konuda proje uygulayan,
b- Kalkınmada öncelikli yörelerde proje uygulayan, c- İhracata yönelik proje uygulayan, d- Rantabilitesi yüksek olan,