İHALE ESASLARI
İHALE NEDİR?
İhale; bir işi veya bir malı birçok istekli arasından en uygun koşullarda kabul edene bırakma, eksiltme veya arttırma işlemidir.
İhalelerde açıklık ve rekabetin sağlanması dolayısıyla, kooperatifin ve Devletin menfaatinin korunması için: Devlet tarafından destek gören alım, hizmet, yapım, kira, trampa, mülkiyetin gayriaynî hak ve taşıma işlerinde bu ihale esasları kullanılır.
İHALE YETKİLİSİ HANGİ ORGANDIR?
Genel kurulun yönetim kuruluna vereceği yetkiyle, "ihale yetkilisi", kooperatif yönetim kuruludur. İhalenin şekil, tür ve şartlarını belirler.
İHALE USULLERİ NELERDjR?
Şu ihale usullerinden biri uygulanır: Kapalı teklif usulü, açık teklif usulü, fiyat ve teklif isteme usulü
Bu ihale usullerinin hepsi "Tarımsal Amaçlı Kooperatiflerde Uygulanacak İhale Esasları"nda ayrıntılı olarak açıklanmıştır.
İHALEYE KİMLER KATILABİLİR, KİMLER KATILAMAZ?
Kanunî ikametgâh sahibi olan, Türkiye'de tebligat için adres gösterebilen, gerekli nitelik ve yeterliliği haiz bulunan, yeterli teminat ve belgeleri verebilecek gerçek ve tüzel, ihalelere katılabilir.
Ancak, ihaleyi yapan kooperatifin:
a- Yönetim kurulu başkanı ve üyeleri,
b- İhale işlerini yürütmede görevli olanlar,
c- (a) ve (b) bentlerinde belirtilen şahısların eşleri ve ikinci dereceye
kadar (bu derece dahil) kan ve kayın hısımları ile bunların ortakları (bu şahısların yönetim kurullarında görevli olmadıkları anonim ortakları hariç) ihaleye katılamazlar.
ŞARTNAMELERDE HANGİ HUSUSLAR BELİRTİLİR?
İhale konusu işlerin her türlüözelliğini belirten şartname ve varsa ekleri, kooperatifçe hazırlanır. Özel ve teknik şartların yanında, aşağıdaki hususların.yer alması mecburîdir:
a- İşin niteliği, nev'i ve miktarı,
b- Tahminî bedeli, geçici teminat miktarı, kesin teminat şartları,
c- İşin yapılma yeri, teslim etme ve teslim alma şekli ve şartları,
d- İşe başlama ve işi bitirme tarihi, gecikml hâlinde cezalar,
e- İsteklilerde aranılan şartlar ve belgeler,
f- Vergi, resim ve harçlar ile sözleşme giderini kimin ödeyeceği,
g- Ödeme yeri ve şartları, avans verilip verilmeyeceği, verilecekse şartları ve miktarı,
h- İşlerin malzeme veya birim fiyatlarındaki değişiklik nedeniyle, eğer ödenecekse, fiyat farkının ne şekilde ödeneceği,
ı- Süre uzatımı verilebilecek hâller ve şartları,
i- İşin erken bitirilmesinde fayda görülen yapım işlerinde, erken bitir-; me primi verilecekse miktarı, şartları ve ödeme şekli,
j- İhtilâfların çözüm şekli.
İhalesi yapılacak her iş için onay belgesi hazırlanır. Bu belge, ihale yetkilisi (Kooperatif yönetim kurulu) tarafından imzalanır. Onay belgesin
de; işin niteliği, tahmin edilen bedeli, ihalede uygulanacak usul, İlânın şekli, geçici teminat miktarı gibi konular belirtilir.