PAZARLAMA
PAZARLAMA NEDİR?
Pazarlama: Bir ürünün, bir malın, bir hizmetin satışını geliştirmek amacıyla tanıtma, paketleme, satış elemanlarının yetişmesi, piyasa ihtiyaçlarını tesbit etme ve karşılamayı ihtiva eden etkinliklerin bütünüdür. Kısaca, tüketicinin satın almak istediği ürün veya hizmetin tanıtılması, ulaştırılması ve sunulmasıdır.
PAZARLAMA KANALINDA KOOPERATİFİN BULUNMASI ÜRETİCİ ve TÜKETİCİ AÇISINDAN NEDEN ÖNEMLİDİR?
Kooperatiflerin ürünlerini kendilerinin pazarlamaları hâlinde, bundan en çok üretici ve tüketici istifade edecektir. Ülkemizde ürünler birkaç el değiştirerek tüketiciye ulaşmaktadır. Bu durum, ürün fiyatlarının yükselmesine sebep olmaktadır. Yükselen fiyatlar tüketicinin talebini azaltacaktır. Halbuki kooperatifin devreye girmesiyle, üretici ve tüketici arasındaki aracılar ortadan kalkacaktır. Buv durum, makul fiyat ve daha çok tüketim demektir. Diğer bir ifadeyle, üretici için daha çok gelir, tüketici için makul fiyat ve daha fazla tüketim demektir.
Üreticilerin hepsinin ürünlerini işleyip sınıflandırma, ambalajlama, depolama, nakliye gibi imkânlara sahip olmamaları; üretim faaliyetlerinin yıl boyunca devam etmesi ve pazarlamaya yeterli zamanı ayıramamaları kooperatifin önemini ortaya koymaktadır.
Tarımsal amaçlı kooperatifler; ürünleri toplulaştıran, sınıflandıran, işleyen ve uygun ambalajlamak suretiyle pazarlayan, fiyatın oluşmasında denge kuran bir organizasyon olarak üreticinin gelirini arttırmanın yanında ürünlerin tüketiminide kolaylaştıracaktır.
TEMEL SORUNLAR NELERDİR?
Temel sorunlar şöyle sıralanabilir:
a- Ortak sayısının azlığı,
b- Sermaye yetersizliği,
c- Kooperatiflere kredi veren özel finans kuruluşlarının olmayışı,
Devlet yardımlarının ihtiyacı karşılamaması,
d- Ortak-kooperatif ilişkisinin zayıf olması,
e- Sermaye yetersizliği ve hammadde alımında avans sistemi uygulanmaması nedeni ile yeterli hammaddenin temin edilememesi,
f- Günün şartlarına uygun teknolojiye geçilememesi, maliyet ve kalite yönünden rekabet imkânının sınırlı olması,
g- Hammadde temini ve pazarlama konusunda kooperatifler arası ve kooperatif-üst birlik ilişkilerine işlerlik kazandırılamaması,
h- Üretim ve çalışma izinlerinin olmaması.
Hammaddelerini mamul maddeye çevirebilmeleri için; ücret karşılığında çalışma izni ve üretim izni alması gerekir. Eğer işletme küçük çaplı ve mamullerini kooperatif mekânında pazarlamakta ise, bütün üretim dalları için tek bir ücret alınmaktadır/Üretim izni süresi 10 yıldır. Bu izinlerin alımında kooperatiflerimiz daha duyarlı olmalıdır.