TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ
1972 yılında çıkarılan 1581 sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri Kanunu ile bölge birlikleri ve Merkez Birliği organizasyonu içinde en üst seviyede teşkilâtlanmasına imkân tanınmıştır.
Kurum tamamen özerkleştirilerek Kuru
mun sevk ve idaresi, ortaklar arasından seçilen üyelerin oluşturduğu yönetim kuruluna bırakılarak tamamen özel bir statüye kavuşmuştur.
TEŞKİLÂT YAPISI
a. Birim Kooperatifler
1581 Sayılı Kanun'a göre hazırlanan anasözleşmeye göre:
Bir tarım kredi kooperatifi en az 30 üreticinin bir araya gelmesiyle kurulabilmektedir. Talep, Merkez Birliği yönetim kurulunca Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın izin ve onayına sunulmakta, onaydan sonra da tüzel kişilik kazanılmaktadır.
b. Bölge Birlikleri
Kurucu kooperatiflerce imzalanan ve noterce onaylanan birlik anasözleşmesinin Merkez Birliğince Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın onayına sunulmasını müteakip birliğin kuruluşu ticaret siciline tescil ve ilân ettirilir Teşkilâtın hâlen 19Bölge Birliği mevcuttur.
c. Merkez Birliği
16 bölge birliği tarafından 17.05.1977 tarihinde kurulan tek üst kuruluş olup yönetim merkezi Ankara'dır.
ORGANLAR
Genel kurul, dört yılda bir olağan toplantıyla, yönetim ve denetim kurulu üyelerini seçmektedir. Genel kurulca seçilen üst kurul temsilcileri, bölge birliğinin kurul üyelerini; bölge üst kurul temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirilen Merkez Birliği genel kurulu da Merkez Birliği yönetim kurulu üyelerini tesbit etmektedir. Merkez Birli-ği'nde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile T.C. Ziraat Bankası'nı temsilen iki denetçi de görev yapmaktadır.
KREDİ SİSTEMİ
Kooperatif bölgesinde kendisineait arazi üzerinde Merkez Birliğince tesbit edilen esaslarda üretim faaliyetinde bulunan ortak çiftçiler;'tarımsal varlık ve ekilişlerine göre, talep ettikleri krediyi gösterir bir beyanname ile kredi talebinde bulunabilirler. Krediler, yönetim kurulunca onaylanmaktadır.
Ortaklara, Merkez Birliği ve T.C. Ziraat Bankası'nın mutabakatı ile ilân edilen ortak şahıs hadleri ve ikraz birimleri çerçevesinde kredi kullandırılmaktadır.
Krediler nakdî ve aynî olup nakdî kısmı doğrudan ortağa ödenir. Aynî kısmı ise, canlı ve cansız demirbaşlar edinilebilmesi için aynî olarak verilmekte ve mal bedelleri tedarik eden kuruluşa veya malı satan anlaşmalı firmalara ödenmektedir.
KREDİ ÇEŞİTLERİ
A- Kısa Vadeli İşletme Kredileri:
İşletme (Çevirme), hayvansal işletme, tohumluk, tarımsal ilâç, kimyevî gübre, akaryakıt
B- Orta Vadeli Yatırım Kredileri:
Tarımsal araç ve gereç, hayvancılık donatma
KREDİ FAİZLERİ
Kredi faizleri, her ay için 3 aylık dönem süresince oluşan, 12 ay veya 12 aya en yakın vadeli hazine bonosu ihale faizlerinin ortalamasının % 5 fazlasıdır. Buna % 2'lik ilâve yapılarak kullandırılır.