Cevap: kirazları dölleyen arılar hakkında
Evvelen baki selamlar,sağlık ve sıhhat dileklerimle.Buna benzer bir soruyu daha önce cevaplamıştım,ancak; istek üzerine tekrar cevaplıyorum.Tabiatda bulunan bitkilerden bazıları tozlaşmaya ihtiyaç duyar.Bunlardan biride kiraz'dır.Öncelikle diktiğiniz kiraz çeşidini belirlemenizi öneririm.Ancak;Ülkemizde son yıllarda Ziraat900 adlı kiraz tercih edilmektedir.Bu kirazın rüzgar yönü hesap edilerek,yeterince tozlayıcı dikilmesi daha sonrada yeterince bal arısı kolonisi uygun yerlere konur.Bal arıları;çiçekleri dolaşarak,tozlaşmaya yardımcı olurlar.Şayet civarda tozlayıcı çeşit yoksa bal arılarının bir fonksiyonu olmaz.Bal arıları önce yakın ağaçlara daha sonra daire şeklinde halkayı genişletirler.Onlar için verimli olan alan 3klm kare lik alandır.Ancak; bu alan ihiyaca göre 5klm kareye kadar çıkar.Bu nedenle Fidanlığa taşınacak bal arıları kolonilerinde bu husus göz önünde bulundurulmalıdır.Öte yandan Kovan yada kovanların bahçe ortasına konması tavsiye edilmez.Fidanlık civarındaki bir serpenek yada duvar diplerine konulması,ana yol ve hayvan barınaklarından uzak,sessiz yerler tercih edilmelidir.Bal arıları bakımıyla ilgili bilgisi olmayan şahıslar mutlaka ve mutlaka bu işi bilen yada anlayan birinden yardım almalıdır.Zira bu faydalı hayvanlar;bilmeyen insanlara karşı adeta saatli bomba gibidirler.Özellikle çiçek döneminde bal arısı kolonileri günlük bakıma ihtiyaç duyabilirler.Bu nedenle yörenizden birisiyle anlaşmanızda yarar görüyorum.Ehhh!!benim yöremde olsanız yardımcı olurdum.Ammaa.. ne yapayım,şansınız diyelim.Şayet kiraz ağacınız fazla ise;kovan satın almak ve bu işi öğrenmek en iyisi diyelim.Sağlık ve esenlik dileğimle.