Cevap: cevizleri soğuk vurması hakkında
Sn.Leehooker, yanlış anlamışsınız. Ben tam tersini söylemek istemiştim 😉
BU hocalar, akademik çalışmalara yıllardır devam ediyor, testler yapılıyor ve sonuçta testleri yapan kişiler Chandler öneriyor. demek ki bir bildikleri vardır demek istemiştim ve buna sırf yabancı diye karşı çıkmanın anlamszılığını dile getirmek istemiştim. Bakın bizzat Sütyemez hoca bunu ifade ediyor. Halbu ki kendi adına tescilli ceviz türleri olmasına rağmen. Neden? çünkü henüz o cevizler yeni, şimdilik güzel gidiyorlar ama 10 sene sonra birden bu tür çökebilir, kuruyabilir, hiç bilinmeyen ya da ihtimal dahi verilmeyen basit sebeplerden ölebilir, ya da ağır hastalanabilir. Bunu da gözönüne alarak onlar denenmiş ve başarılı olmuş türleri öneriyorlar. Halbu ki benim halkım sırf önerilen türler yabancı diye tereddütte kalıyor. Belki 10 sene sonra herkes Maraş-18 önerecek, neden, e çünkü artık uzun yıllar izlenmiş ve tüm derecelendirmeleri, iklim ve hastalık koşullarını yenmiş olacak, yan dal verimliliği hep 80% civarlarında oalcak, her sene sürekli aynı verimde olacak. Kabuğu ince iç cevizi çok güzel ve tatlı olacak. Geç donlardan etkilenmeyecek...İnşallah o günleri de görürüz ve herkez Maraş-18 diker, Akça1 diker, Sütyemez22 diker..diker de diker.
Ama mevcut durumda bu hocalar ne derse ben onu izlemek taraftarıyım.
demek istediğim buydu, bilmem anlatabildim mi?😉