Cevap: bağlarda kav hastalığı
(Stereum hirsutum (Wild.) Pers.,Phellinus igniarius (L.Pr.)Quel.) hastalık budur ama bu ödevi niye aldın bu hastalığın tedavisi..bilinmiyor.. kimyasal mücadelesi yok...kısaca bağlarda görülen dal kanseridir....yaşlı bağlarda sıkca görülür..asma nın bütün dalları sağlıklı iken aradan bir dal gelişmesini durdurur..yapraklar sararır ve geriye doğru kuruma başlar...
hasta dalı 15 cm geriden başlayarak cıkarıp bağ dışında yakmak gerekir... kalın dalları veya gövdeyi enine kestiğinde merkeze yakın açık renklı yumuşak süngerimsi bir tabaka ve bunun dışında
koyu daha sert bir doku görürsün.. bu zamanla dokunun kav laşmasına sebeb oldugundan halk arasında kav hastalığı diye bilinir..
hastalıklı ağaçları yaz boyunca takip etmek bunları renkli boya ile işaretlemek gerekir...çünki
budama yaparken yaprak olmayacağından hasta bitkiyi ayırt edemessin budama makası ile bitkiden bitkiye bulaştırırsın...
yurt dışında özellikle italyada streptomisin veya streptomisin sülfat kullanarak bu hastalıkla mücadele edilmeye calışıldığını biliyorum....ama koruma kitaplarına girmedi..
türkiyede çift yönlü çalışan sistemik fungusit ler fazlaca yaygın değil.. ancak fosetyl- AL içeren
bir tek ilaç var ..bu ilaç 5...6..saat içinde yapraktan köklere kökten yapraga hareket eder..
böylece hastalık kontrol altına alınmaya calışılmaktadır....bu madde arılara ve diğer predatörlere zarar vermediğinden her dönemde rahatlıkla kullanılmaktadır....
ayrıca iletim demetlerini açmak ve difuzyonu arttırmak gibi bir yan etkisi olduğundan ben bu
yöntemi sıklıkla kullanıp iyi sonuçlar alıyorum...