Cevap: Organik Malç'ın mucize oluşumları.
Forumlarda uygulamalı paylaşıma örnek.
Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi idris şenol
ceviz ağaçlarına malçlama yaptık
orak zamanı olması münasabetiyle bolca saman balyasi bulduk
Sevgili İdris Şenol, Samimi anlayıştaki yaklaşım için şükranlarımı sunarım, bu mesajınızdaki malç olayına vurgu yapmanızdan anlıyorumki siz bu konuyu özünden kavrayan gerçek bir samim paylaşımcı oldunuz.
Size cevabım olacak bu mesaj içinde malç olayında güncel bilgilerimide paylaşacağım, geçen sezonda bahçemde malç çalışmalarımı resimliyerek paylaşmıştım, bu uygulamanın sonuçlarını dün yaptığım yakın bir gözlemle malç olayının mucizesinin ayrıntılarını sizlerle paylaşacağım.
Arkadaşlar bizler bahçelerimizde bitkilerimizi suluyarak bitki yetiştirmenin beyhude olduğu kanaatine vardım bu kanaatimi sonucunda bitkilerle üretim yapacaksak bitkilerimizi değilde toprağımızı sulamak zorunda olduğumuz bir gerçek olduğudur.
Geçen sezondaki malç uygulamasında öğüttüğüm dal yongaları toprak içinde tam bir karbon malzeme görünümüne girerek malçın bulunduğu bölgeler içinde gözle görülebilecek binlerce canlının faaliyet alanına döndüğünü müşaade etmiş oldum, adeta malç malzemesi onlar için adeta bir ziyafet alanı gibi bu organik maddelerin toprağa sunulmasını sergiliyorlardı.
Buralardaki nemin diğer toprak parçalarına göre gözle gürelecek farklar yaratarak, suyun sunulumundaki gerçekleride vurguluyordu, su ile malç bir arada topraklarda mucizelerin ötesinde oluşum sağlıyordu.
Gözle görülen bu canlılar topluluğu boş topraklarda görülmüyordu, anlaşılıyorki gözlegörülenin ötesinde malç, topraklarda etkin mikro organizmaların etkinliğini arttımaktaydı.
Buradan vurgu yaparak bütün toprak dostu arkadaşlarıma sesleniyorum, topraklarına dışardan mikroorganizma aramalarının boş olduğunu topraklarında mikro organizma çoğaltmanın yönü toprakların başta malç uygulaması ile organik madde ilavesi ile suyun topraklardaki önemini gözle görülür hale getirecektir
Boş toprak yüzeyine bırakılan suyun önemi bitki köklerine ulaşmadan sadece direk bir nemin etkisinden başka bir yarar sağlamıyordu, sonuçta bizler sdece bitkilerinizin köklerini suluyorduk halbuki malç olayında bu etkiler aysberkin su yüzeyinde görünen kısmından daha fazla olduğu gerçeğiyle mütaala edilebilir Malç uygulanan toparakların sulardan yararını tariflerle anlatılmıyacak kadar çok yüksek olduğunu belirtmeye çalıştım.
Bundan böyle malç uygulama çalışmalarımı hızlandırarak topraklarım için daha önemli faydalar sağlıyacağım, bu konun önemini vurguluyan paylaşımlarada daha fazla zaman ayıracağım, Çünkü Malç'ın mucizesi tezahür etmiş oldu benim için
IMG_9495.jpg
IMG_9496.jpg
IMG_9494.jpg