Cevap: hibrit tohumlar
*kendine verimli denilen bitkiler var bu kendine verimli bitkileride böyle birleştire bilirmiyiz birde kendine verimli denilince aynı çiçek kendi kendinimi döller yoksa aynı ağaçtaki farklı çiçeklermi bir birini döller?
kendine verimli denilen bitkilerin tamamında bir çiç.ek üzerinde dişi ve erkek çiçek yan yana bulunur ve erkek çiçek hemen yanındaki dişi çiçeği döller ve dışardan toz almadan bu iş hallolur. Bu tür bitkilerden mesela buğday, arpa, domates örnek verilebilir. Mantık hep aynı bir bitkinin erkek çiçeği diğer bitkinin dişi çiçeği ve başka toz gelmesini önlüyorsun
birde en iyiyi bulmk için her sene deneme yanılma yöntemimi yapmamız lazım yoksa bitkinin özelliklerini bilmek yeterlimidir
Önce homozigot denilen bitkiyi elde etmelisin. Homozigot demek ne kadar ekersen ek her defasında aynı meyve, çiçek gibi bitkisel özellikleri gösteren tek tip bitki demektir. Elinde homozigot bitki yoksa elde etmek için en az 5-8 yıl sürekli ekip tek tip bitki elde edene kadar genetijk ıslah yapmalsın. Sornasınra iki farklı özellikteki homozigot bitkileri karşılıklı çaprazlarsın ve sonuçlar iyiyse bölgesel denemelere başarsın eğer sonuçlar bölgelerde de (marmara bölgesinde ayrı karadenizde ayrı sonuçlar elde edilebilir) elde edilince artık yeni bir çeşit elde etmişsindir. köşeyi döndün, hayatın kurtuldu demektir amncak çeşidi tescil edebilmek için ıslahçı belgen olmak zorunda resmi olarak ya da elde etttiğin çeşidi kendin eker biçersin. örneğin çok cddi şekilde ülkemizde salatalık çeşidi noksanlığı vardır oysa en kolayda salatalıktır.
birde ağaçlardada bunu yapa bilirmiyiz mesela bazı ağaçları bahar donları öldürüyo bazılarını ise hiç öldürmüyo ama dayanıklı ağaçlar daha yabani olan cinsler ve verimsiz kalitesizler bu iki ağacı birleştirip hem soğuklara dayanıklı hem çok verimli ağaç ortaya çıkara bilirmiyiz veya şebin cevizi alsak çok verimli birde iri ceviz bulsak hem çok iri hemde çok verimli ceviz ortaya çıkarmı birde süt yemez cevizi var bizim türk işi onu yapan hocadamı bu şekilde yaptı o cevizi buldu yoksa herhangibir köşede zaten vardıda sadece omu keşvetti? cevaplarsan sevinirim çok merak ediyorum😃
Ağaçlarıda ıslah edebilrisin aynı şekidle ama ağaçlarda sonuç elde edilmesi uzun yıllar alır hele hele sonuç elde edebilemk için bazen binlerce denemeyi birden yürütmek gerekir. Günümüzdeki meyve ağacı çeşitliliğinin en büyük sebebi yıllar önceki çalışmaların meyvelerini daha yeni vermesidir, ömrünü veririsin yine bitiremezsin ağaç işini
birde abi gülleri birleştirsek farklı renkte gül elde edebilirmiyiz bu güllerin tohumlarından üretip farklı gül yapa bilirmiyiz mesela kendimiz için özel bir gül nasılsa gül çeliktende üretiliyo bir kez yapıp ürete bilirmiyiz birde sen yapa bilirmisin veya hiç denedinmi?
Evet yaparsın, ama sonuç yine uzun yıllara malolur. Ben denemedim ama hep istedim eilmden gelse yaparım fakat yapmaktan vazgeçtim oysa Gärtner Pötschke - Garten und Pflanzen Versand tarzı bir üretim yapıp ülkemin gen kaynaklarını koruyup parada kazanmak isterdim. Çünki bütün bu aşamaların tamamında ıslahçı belgesi almış olmak şartı var, büyük sermayelerin olmalı ki büyük sonuçlar elde debilesin, ıslahçı belgesi almayı saolsun Tarım Bakanlığımız benim için ulaşılması güç şartlara bağlamış. Çalışıp çalışıp boş sonuçlar peşinde koşmak istemiyorum şahsen.