Cevap: çiflik gübresi
Sayın Balböceği
Çiftçilikten ziyade masrafsız çiftçilik olması lazım, çünkü kazandığımızın yarısından fazlası geri gidiyor diyorsunuz. Şimdi ben size soruyorum nelere gidiyor yarısından fazlası. Ben bir çok çiftçi ile görüşüyorum. Bana daf attık, üre attık, 2020 attık, 315 daha neler neler attıklarını söylüyorlar. Ot öldürücü ilaç attık, böcek ilaçı attık, salyangozla mücadele ettik, çekirgeyle mücadele ettik, susuzluk oldu diyorlar. Bu mücadele ilaçları bedava mı? Sonra sizin gibi herkez yarısından fazlası geri gitti diyor. Bitki canlıdır. Kuvvetli olduğu zaman birçok zararlılara karşı dirençli olur. Yeterki tarımla uğraşanlar doğru girdileri kullansınlar. Beni Ayvalık Altınova'dan bir zeytin üreticisi aradı. Kullanmadığımız zirai ilaç ve gübre kalmadı dedi ve ilaveten bu sene ziraat danışmanı leonardit kullanalım demiş. Bu sene kullanıyorlar. Toprak analizi yaptırmadan kullanmalarının doğru olmadığını anlattım. Bitkinin ihtiyacı olan besin elementleri toprakta var ise, kaliteli bir leonardit mükemmel bir ürün. Her keze tavsiye ediyor ve kendim de yanlız leonardit kullanıyorum.
Çiceklerim çiftlik gübresi yüzünden kurudu diyorsunuz. Tam manası ile kurumadıysa kaliteli bir leonardit ile onlara kavuşabilirsiniz.
Bu arada hayvanın altından dışkısını alıp tarlanıza atıyorsanız çok yanlış bir işlem yapıyorsunuz demektir. Hayvan gübresini salamura gibi kat kat yakarak yanmış ve işlemlerden geçirerek yaban otlarını, zararlı hastalıkları hatta kokusunu yok etmeniz gerekir. Etmezseniz istediğniz neticeyi alamazsınız. Saygılarımla iyi hasatlar, iyi peyjazlar