Geleceğin Tohum Bahçesi (GETOB)
Kamudan 10 yıl önce emekli oldum. Sadece geleceğe yönelik saklamak amacıyla son 2-3 yıldır ağaç tohumlarını toplamaya başladım, takiben birkaç saksımda da ağaçlarım oldu halen meyve vermiyorlar.
Derken ve gezerken geçen sene İzmir fuarında ekoloji mantığı ile tanıştım. Birileriyle tanıştım. Yerel tohum peşinde koşan insanlar. Garibime gitti. O zamanlar bir Özel Güvenlik Eğitim Kurumunda Eğitim Müdürü olarak çalışıyordum ve köysel alandan gelen kursiyerlerden yerel tohum istedim. Hiç unutmuyorum birisinin dedesinden de bol miktarda tohum geldi. Kendi tohumları. Dedeyi tanımıyorum ama selamlaşıyorduk. Ama bir çok köyde artık yerel tohum hiç yok!
2010 yılında Torbalı Karaot Tohum Derneği şenliklerini bilmiyordum. Ege Üniversitesinden Tayfun Hoca ile karşılaştım ki, Seferihisar Yerel Tohum Takas Şenlikleri öncesiydi. Bazılarınızın belki de aklındadır, bu şenliği yaymak için de bireysel olarak çaba harcadım. Gittim, gördüm, giderken tohum götürdüm ve dönüşte değişik yeni tohumlar aldım.
Tabi bu arada arazi arayışlarım başladı. Emekli olmanın kötü yanı da parasızlık. Artık daha az bir ücretle geçinmek zorundasınız. Neyse, arazi işini araştırdım. Özel Ağaçlandırma konusunu araştırdım bir süre, asma ekemiyorsunuz, sebze ekemiyorsunuz. Hazine arazisi araştırdım meyve ağacı ekemiyorsunuz, asma ekemiyorsunuz.
Temiz, kimyasal açıdan kirlenmemiş araziyi temin etmek için, yüksek yerlerden birilerinden söz aldım, şubat mart 2011 ayları için “tamam yardımcı olurum” dediler ama nedense olmadı (?*!)
İkinci arazi arayışım başladı, yakında bir köy var, onların arazisini araştırmalıydım ancak mayıs başını da beklemek zorundaydım. Zira köyde geleneksel olarak her yıl düzenlenen Mezar Mevlidine katılmalıydım. Katıldım ama konuşacak ağabeyimizin o gün işi çıkmış ve muhtarla konuşamadık. Yine de umutluydum.
Gezerken adaşım olan kişiyle sohbete daldık, internetteki yazımı ve balkonumu gösterdim. Hoşuna gitti. İstediğim bölgede arazisinin olduğunu söyledi. İnternetten gösterdi yerini. Birkaç yıllığına kullanımıma verdi araziyi. Arazi tanımı aşağıdadır.
Yapacaklarımı, düşüncelerimi eyleme dönüştürmenin zamanı. Şimdiye kadar düşüncelerimi, olabilecekleri yazdım ve buna bir önlem olarak da yapacaklarımı.
Yemen’deki ateş sıçrarsa… tek gözü kör olan adam harekete geçerse…
Hazırlık zamanı… eylem zamanı… üretmek zamanı…çalışmak zamanı…