Cevap: Damla sulama sitemi kurarken nelere dikkat edilmelidir?
Merhaba sayın robinalp;
özel mesajınıza teşekkürler.
proje hakkında bilgi edindim.
forumdan beklentim ise; çiftçi arkadaşların kullanmaya ilişkin tecrübeleriydi. siz yanlış değerlendirdiniz herhalde.
siz yazmışsınız ama, söylediğiniz gibi ben de bana yazdığınız özel mesajınızı okuyanlar ile tekrar aşağıya alarak paylaşıyorum.(resim ekleyemedim.)
bilgi ve mesleğinize saygı duyarım. ancak,
bilgi başka, tecrübe daha başkadır diye düşünüyorum.
sabır ve hoşgörü ile değerlendirmenizi umuyorum.
selam ve saygılar.
Alıntı🙁Ömer Bey Merhaba,
Araziniz aslında çok büyük değil ve damla sulama için basit bir modelle sulanabilir. Ekte tarlanız üzerinde bir çizim gönderiyorum. Siyah renkli olan hat ana borunun geçtiği hat. Kırmızı çizgiler ise her ağaç sırasına döşenecek damlama boruları. Ağaçların birisi sağından, diğeri solundan geçirilecektir. Sebze yaptığınız bölüme fazladan hat çekebilirsiniz. Hatta bunların ana boru çıkışlarına birer mini vana koyabilirsiniz. Dilerseniz ana boruyu su kaynağından çıkardıktan sonra arazinin tam ortasından da geçirebilirsiniz. Benim çizdiğim şekilde arazinin yukarısına doğru çekilen hatlar, aşağıya doğru çekilecek hatlardan biraz daha kısa olacaktır. Bunun hiç bir sıkıntısı olmaz. Ana boru fazlaca hesaplarsak bile en fazla 100 mt. olur. Bu borunun çapı 63 mm yani 2 " (inç). Damlama borularının çapı da 16 mm olacaktır. Damlatıcı aralığı ağaç sıralarına 40 cm ile 50 cm arası olabilir. Sebzelere çekeceğiniz hatlardaki damlatıcı aralığı ise 20 cm olabilir. Bu arada unutmadan motopomp çıkışına mutlaka kombi sistem bir filtre+hidrosiklon taktırmayı unutmayın. Bu kullanacağınız damlama borularının ömrünü uzatacaktır ve sık sık tıkanamaları önleyecektir.
Takıldığınız bir konu olursa beni arayabilirsiniz.
İyi çalışmalar dileğiyle..
Alp Arslan KIRKPINAR
Tarım Danışmanı
Proje Uzmanı )