Cevap: sırık domates
İsmail bey
Öncelikle üretici olmadığımı belirteyim,ama bunun yanında uzun süredir teras bahçemde çeşitli sebzeler yetiştiriyorum.Epeyce bilgi ve tecrübe edinmiş oldum.
Sırık domates yetiştirilmesi o kadarda zor olmayan bir bitki.Ama 1 kereye mahsus Utku Parlak arkadaşın bahsettiği tabiri caizse piç sürgünlerin fazla uzamadan budanması olayını yakından görmeniz lazım.Bu sürgünlerde domates oluşmaz ama bitkinin boş yere güç harcamasına neden olur.
Yanlız şu da var;
Aynı bu sürgünlere benzeyen,aynı noktaya yakın yerde çıkan,görüntüsü yine sürgüne benzeyen,ileride çiçek-meyve oluşturacak sürgünler ile karıştırmamanız gerekir.Aksi takdirde hiç meyve alamazsınız.Yani bunların iyi ayırt edilmesi gerekir.
Bunların haricinde oluşturulacak bahçenin iyi dizayn edilmesi gerekir.(yeterli güneş ışığı alması,havadar olması,verilen suyun herhangi bir noktada gölet oluşturmaması yada suyun hızlıca akıp gitmemesi gibi)
Yerden 2-2,5mt yükseklikte çardaklar oluşturup,bitki kökünün dibine yerleştirilecek örneğin bir kargının çardağa sabitlenmesi gerekir.Bitkiyi boyu uzadıkça ip yada tel ile değil,bezden yapılma iplerle kargıya tutturulması gerekir.Bitki yeterli boya ulaştığında en üst sürgünü keserseniz,bitki boy atmak yerine meyveye döner.(Bu benim kullandığım teknik.)
Zaman içerisinde yine ihtiyaç olursa yardımcı olmaya çalışırım.