Cevap: bana da bir yardım
Sevgili yasar3oz, bu tür durumlarda tozun cinsi önemli ama genelde yol tozu evet zarar vericidir. Bir kaç kriteriniz var onları söyleyelim sizde maliyeti ona göre çıkartın.
1-Yol tozları ağaçları nisbeten yaşlandırır ve fotosentez yapmalarını azaltır (ancak özellikle zararlı türlerinin çok zarar verdiği yerlerde koruma sağlayarak faydalı da olabilir)
2-Döllenme döneminde toza maruz kalan bitkilerde döllenme olumsuz etkilenir verim düşer.
3-Sebzelerde döllenme olmayabilir, hem meyvede hemde sebzelerde kırmızı örümcek zararı artar.
4-Her halikarda bitkilerden verim alınır, yüzde olarak kişinin verim ve ürün kaybı yada bitkilere yaş, verim ve olumsuz etki bakımından genel bir oran tahminimce %30 larda kalır, yani "ürünün yıllık net getirisinden zararı hesaplarsam fiyat çok az çıkıyor" dediğiniz şık kanımca daha makul bir seçenek, zira bitkiler ölmüyorsa yaşam devam ediyor dmektir.
5-Her önüne gelen yol kenarlarında dava açsa memlekette tarım kalmaz böyle zihniyetteki insanlara afet düzeyinde yada bitki yetişmesini engeleyecek düzeyde olmadıkça destek vermek bana makul görünmüyor.
6-Bu tür durumlarda hesap mantığın verim aldığı için benzer bahcelerdeki verime göre kişin verim kaybı ve ağacın görünüm yaşı ile verim yaşı arasındaki farkın tazmini şeklinde olur diye düşünüyorum.