Şimdi...Yukardaki yorumlar ışığında, Evvelen yorumlarını bizimle paylaşan tüm arkadaşlara teşekkürler.Bende, bazı bildiklerimi yazmak istiyorum.ANKARA: koskoca bir il ve çok değişik iklim ve arazi yapısına sahip.Mesela; Kızılırmak kenarında olan Kesikköprü oldukca nemli,rakımı düşük ve ılıman bir yer.Bunun yanında;Elmadağ ise ANKARA'nın en yüksek ve sert arazi yapısına sahip,üstelik;Aynı ilçeninde değişik coğrafi ve arazi yapısı bile çok değişik.Chandler cevizi;ABD'nin Kaliforni'ya eyaletine göre yetiştirilen bir tür.Dolayısıyla;dikilecek arazilerin bu durum göz önüne alınması gereklidir.Bu cevizin en önemli avantajı,geç uyanması.lakin;ülkemizin Karasal iklime sahip ve ve ısının(-42) dereceye varan yerlerinde bu ceviz hoşaf olur???.Gelelim;Fernor çeşidine bu çeşit bir Fransız türü.Geç uyanması ve soğuk iklimlere adaptasyonu iyi.lakin;Mevsimi kısa süren bölgelerde meyveler kabuk bırakmakta sorun yaratmakta.Yani;geç uyandığından ve Sonbaharı erken gelen bölgelerde problem çıkmakta.Ancak;Chandlere göre tercih edilebilir.O halde çözüm ne?:Yapılacak işlem şu:Burada Üniversite ve Mühendislere,ilim adamlarına iş düşmekte😮 bölgeye uyumlu türler araştıralarak bulunmalı,melezleme çalışmalarına yönelmeli ve vatandaş bu konuda bilinçlendirilmelidir.Ben kendi bölgemi örnek olarak vereyim.İl:KIRŞEHİR,Rakım:978,geçen yıl ısı🙁-42),yaz sıcaklıkları (+40) oldu.Araştırmalarım neticesinde; bu formlara uygun 6 adet ceviz tesbiti yaptım.Bir tanesi;Mayıs 10'da çiçeklenmekte,meyvesi orta boy ve Ekim sonunda meyve hasadı yapılmakta.Fakat fazla verimli bir tür değil. 2,numaralı ceviz Nisan sonunda çiçeklenmekte verimi gayet güzel,hasadı Ekim 20'de olmakta,İçi gayet dolgun ve iç yağ oranı mükemmel,her türlü hastalığa direnci mükemmel,iç kurduna mukavim,yani hiç çürük yok!,Lakin meyvesi azcık ufaklı.3 numaralı ceviz:Nisan 25 i gibi çiçeklenmekte,verim süper,içi beyaz,yağ oranı iyi,Lakin,iç kurdu ve Antakroz'a hassas.4.Numaralı ceviz:Verim süper,çiçeklenme Nisan 22 gibi,içi beyaz,hastalıklara ve içkurduna dayanma mükemmel,kabuk ince,lakin;yağ oranı azcık az.Yani tabiri caizse:"Her güzelin bir kusuru var".Şimdi birisi çıkacak bunları selekte edecek ve süper bir ceviz yapacak.Yorumlara açığım.Benim bölgemde Chandler'in işim zor.Dikenlerin çoğu şikayetci.Tabi kusuru sadece bitkide aramakta bence uygun değil,iklim şartları,bakım,toprak yapısı vs.gibi konularda etki etmekte.Hersese sağlıklı ve hayırlı günler dileğimle.Esen kalınız.