Cevap: Tüpte ceviz
Değerli kardeşlerim sizlere acizane yardımcı olmaya çalışayım.
1- Yıllar önce ben de kendimce küçük bir sera kurdum ve kendi ceviz bahçemi kurmak için çalışmalara başladım. 2'şer kiloluk naylon torbalar aldım ve 100 kadar kaliteli ceviz tohumu ektim.
Büyük bölümü çıktı ama ceviz fidanı aşılanma çağına gelene kadar çok zaman istiyor... İlk bir yaşında kendisi 10 cm. oluyor fakat kökleri 30 cm'yi geçiyor. Yani çok zaman geçiyor ve kökleri deforme oluyor...
2- Açık araziye doğrudan yerlerine tohumdan ektim. Sonra gidip baktım domuzlar hepsini bulup çıkarıp yemişler. Hemen yenilerini ektim.... Bir hafta sonra gitik baktık! Yine aynı! Hatta bu sefer çukurları domuzlar iyice kazıp başka var mı? Diye aramışlar...;D
3- Sonradan bazı uzman insanlarla iletişim kurdum.
Aynen şöyle: Öncelikle domuz o bölgede çok ise, arazi tel örgü ile çevrilecek. Fakat hazır fidan dikecekseniz pek gerek yok çünkü domuzlar fidanları yemiyor.
Sonradan özelliğini kaybetmeden aynı meyveyi veren tohumlar satın alınacak veya temin edilecek. Bütün cevizler meyve vermez veya sonradan çetin (YOZ CEVİZ)olur.
Bunlar araziye doğrudan açılan her çukura en az 4-5 adet ekilecek. Çıkanların hepsi aşılanacak. Mutlaka 4-5 tanesinden bir tanesi aşı tutacaktır. Daha sonra en kuvvetlisi bırakılıp diğerleri alınacak. Alınan aşılı fidanlar sulak alanlarda tekrar dikilebilir. (Bu işlem kışın olmalı. Yazın tutmazlar.)
Yada hazır topraklı orjinal TÜPLÜ yetişmiş fidanlar alınmalı ve naylonları çıkarılıp toprakları ile dikilmeli.
Eğer özel bir cins istiyorsanız üretici firmaya bir sezon önce ihtiyacınız olan miktarı ve cinsi sipariş ediyorsunuz. Onlar hazırlayıp yetiştirip sertifikalı size teslim ediyorlar.
Sağlık ve afiyetle, Allah'a emanet olun.