Arkadaşlar bu iş başka yerlerde nasıl yapılıyor diye görmek için il il, ülke ülke dolaşmayı çok isterdim, ama bu mümkün olmayınca bu tür teknik bilgi sahibi arkadaşlardan doğrusunu öğrenmeye çalışıyorum.
Budamayı geçen mart ayında Malatya'da Meyvecilik Araştırma Enstitüsü bünyesindeki ziraat teknisyenlerine yaptırdım. Yine aynı arkadaşlardan öğrendiğime göre, kiraz dalının uç 1/3 lük kısmı budanır demişler ve öyle budamışlardı. Ayrıca budama sırasında lider dal denilen ana dalı kesip kısalttılar, sebebini sorduğumda, bu dal yülseldikçe meyve az olur, kirazın bodur kalması daha verimlidir, ayrıca yukarıdaki meyveyi toplamak ta zor olur demişlerdi. Şu an kirazlarımın üzerinde çok filiz var, eğer hava şartları döllenme vb bir sorun olmazsa bu yıl iyi meyve olacak gibi, rasgele işlerle ürünü ziyan etmek istemiyorum.
Bu arada bahçeyi satın aldığım arkadaş budandıktan sonra gördüğünde ilk kez böyle bir budama gördüğünü, lider dalları neden kestiklerini anlayamadığını söyledi, ki bulunduğu yerin ziraat odası başkanlığını yapan meyve sebzenin içinde olan birisi..
Sizce?