Akademik düzeyde paylaşımlara doğru.
MetinTemel;67601 yazdıMerhaba,Ben elma bahçesi kurma hazırlığına başladım. Şimdilik teorik bilgiler ediniyorum.
Sayın Arkadaşım MetinTemel, Elma bahçesi kurma adına başlattığın araştırma ve bilgi toplama çalışmalarına katılma adına benimde katkı sağlıyacak bilgilerimi sizinle paylaşırken aynı zamanda sosyal bir etkinlik oluşturarak mevcut bilgilerimin yorumuna katkı sağlamayı amaçlamaktayım.
MetinTemel;67601 yazdı Benim elma dikimi yapacağım 20 dönümlük arazinin 3 tarafı söğüt ağaçları ile çevrili. Benim sorum şu: 1. Acaba söğüt kökleri elma yetişmeye zarar verir mi ?
Arkadaşım mesajının bu bölümündeki soruya konunun uzmanlarından en iyi yanıtlarını alabilirsiniz, bu konuda size akademik bilgileri bu merciler versede bizlere düşen sizi gerekli yerlere yönlendirmek olmalıdır, benim size naçizane olarak aktaracağım bilgilerimi sunduktan sonra oluşan kanaatler içinde sizin bu makamlara ulaşmanızdır.
Arkadaşım Bilindiği üzere bitkilerin allopetik etkiler yaratatak kendi çevresindeki başka bitkilerin yaşamlarını baskıladıkları bilinmektedir, bu bitkilerin gelişmeleri üzerinde etkiler yaratmaktadırlar, lakin söğüt ağaçının böyle bir etkisinin var olup olmadığıdır, bu konuda botanikçlerin bitkiler üzerinde bu bilgilere sahip durumda olduklarından bu konuda ziraatçiler yeterli bilgiye sahip değillerdir.
Benimde kişisel bilgilerim olarak sizin kuracağınız bahçede toprak yapınızın bilinmesine yönelik araştırma yaptırarak toprak içeriğinin bilinerek yetiştireceğinin elma cinsinin toprak istekleri ve çevrenin klima değerlerine uygun cinslerinin tespitinin sağlanmasıdır.
Bunun dışında rast gele bir elma cinsinin çevreye uymu ve kültüre alma zaman alacağı alacağıdır, akabinde hastalık ve zararlılarla uğraşmada ekonomik kayıpların oluşacağı kanaati içindeyim.
Arkadaşım MetinTemel benim ön görülü tavsiyelerim bunlardan ibaret olarak naçizane tavsiyelerim bahçenezin kurulum aşamasındada yeri geldikçe devamının gereği olarak bilgi paylaşımlarım sürecektir.