Cevap: Seracılar Buraya
bütün seracı arkadaşlara selam .
bende seracılık yapmak isteyen 6 aydır bu işi araştıran biriyim . sizece kısaca bilgi vereyim .
ben sera işini istanbul da yapmak istiyorum , pazara yakın olmanın avantajı ısıtma giderini karşılarmı bilmiyorum , fakat ısıtma yapmasamda , sera içi ısısı dışardan daha uygun olacağından , erken ürün almak mümkün yani herkezden en az 1 ay erken ürün almak mümkün görünüyor ( istanbul şartları için ) . Tabii toprak uygunluğu ve su çok önemli bunların muhakkak analiz yapılması gerekiyor .özellikle sebzecilikde su çok önemli yeterli ve kaliteli olmak zorunda .
1 ay evvel antalyada bu işi ailece profosyonel olarak yapan bir arkadaşımı ziyaret ettim . antalya bu işde çok gelişmiş adeta Türkiyede ki merkezi diyebilirim . yer gök sera dolmuş . genellikle domates yetiştirilen bir köye gittim . iklim şartlarından dolayı kışın ısıtma çok nadir ve basit usulde soba ile yapılıyor . çok fazla sera ve rekabet var fiyatlar borsa da belirleniyor vede genellikle açıklanan fiyattan daha düşük bir fiyata mallarına alıcı bulabiliyorlar .
Her işte olduğu gibi bu iştede üretenden çok alıp satan yani ticaretini yapanlar daha çok kazanıyorlar .
Benim gittiğim yer görece olarak ufak bir yerdi fakat mevsiminde piyasanın hızlı olduğu zamanda günde yaklaşık 20 tır rusyaya mal satılıyor .
Seraların durumuna gelince , çok modern seralar yanında tabiri caizse çok harcı alem seralarda var , fakat son yıllarda kurulanlar genellikle daha modern , cam sera maliyetli olduğundan genelde plastik örtülü sera kurulmuş . bunun da maliyeti yaklaşık 15.000 tl / dönüm civarında bu bazı sistemlerin otamatikleşmesi ile daha da yukarı gidebiliyor .
Kendiniz uğraşırsanız belki daha ucuza yapmak da mümkün ama kesinlikle bir yerden know-how ( nasıl yapılır ) bilgisi desteği şart . Çatının kaldıracağı ağırlıktan, rüzgara karşı direncine , krişlerin şekline , plastik seçiminden metrakareye göre havalandırma şekline kadar ciddi bir hesap işi .
Piyasada yaptığım araştırmalarda sera kuran firmaların genellikle akdeniz ve ege bölgesinde olduğunu gördüm az da olsa istanbulda ve trakyada davar . İnternet sitelerinde ki referanslar ne kadar güvenilir malumunuz , en iyi yol , ki eğer bu işi ciddi ve ticari yapacaksanız seracılığın yapıldığı bir yere gidip seraları gezmek ve yapan firmalar hakkında bilgi almak özellikle kooperatif şeklinde bu işi yapanları bulup görüşmek . bence en sağlıklı yol bu .
Ucuz etin yahnisi yavan olur diyen atasözü bu iştede geçerli yukarıda yazdığım fiyatın yaklaşık % 30 -40 daha ucuzuna yapılan basit seraları da gezdim fakat bu işten hiç anlamayan biri bile aradaki kalite farkını hemen görebilir , bu durum ürün almayı nasıl etkiler derseniz eğer ; seranın kalitesi ve doğru kurulumu ile ilgili olarak ( ısıtma - soğutma - havalandırma vb gibi ) ürün tonajının artışı doğru orantılı .
Sonuç olarak bu işi ticari olarak düşünenler kesinlikle çok iyi araştırsınlar , internetteki albenili sitelere kanmayın , bu işi hakkıyla yapabilen firma sayısı gerçekten az , firmalardan referanslarını telefon ve isim olarak isteyin , gidip yerinde görün inceleyin ve de bu işi muhakkak serayı kuaracağınız bölge şartlarını iyi bilen bir ziraat mühendisi ile birlikte planlayın , ne yetiştirebileceğiniz den çok pazarın ihtiyacı ve hangi sezonda neyi daha karlı satabileceğiniz çok önemli . Topraksız tarım yapılan seralar şu an için küçük işletmelerin ancak rüyasına girebilir , getirileri yüksek olabilir ama yatırımlarıda çok yüksek ve bu işi yapan bir veya iki firma var .
Azda olsa birilerine yardımcı olabildiysem ne mutlu bana , sorusu olan bana özelden mail de atabilir . cenkbarer@barergroup.com