ıspanak tohumu çimlenmesi
Prof.Dr.Atila Günay;70797 yazdıBu konuda tahmini konuşmak gerekiyor. Fiziki şartların tam olduğunu söylüyorsunuz. Bu şartlarda size önerim, petri kaplarına perlit yerine ince derekumu veya harç koyun. Ancak bunların steril olmasını sağlayın. Çimlenmeyi mutlak karanlık koşullarda gerçekleştirin çünkü ışık ıspanak tohumlarının çimlenmesini engeller, ortamın pH durumunu 6,5-7 de tutun ve bir hatırlatma olarak çimlenme sıcaklığını 13-16 derecede tutun ve son olarak çimlenme yapmadan tohumları 24 saat 4 derecede bekletip çimlendirmeye alın. Bunları yaptıktan sonra sonuç alamazsanız bana lütfen tekrar bildirin ve yaptığınız bütün işlemleri yazınız. Başarılar.
Prof.Dr. Atila Günay
Hocam petride çimlenme süresi ve çimlenme yüzdesi azlığı sorununu çözemiyorum. Şartlar mümkün olduğu kadar iyi, tohumlar yeni alındı. Bu sefer tohumları ıslatma süresini 24 saat değil de, 48 ya da 72 saat yapmayı düşünüyorum ne dersiniz? Bazı makalelerde ıspanakta olmasada, bazı tohumlarda 2-3 günlük ıslatma yapılıp ekimler yapıldığını okudum. Üstelik bir arkadaşım şeker pancarı tohumunu 3 gün ıslatıp ekitiğini söyledi ve çimlenme yüzdesinin daha iyi olduğunu söyledi. :confused: