Cevap: Turk Peyzajcılarına Dusen Gorev
Değerli İbrahim Şimşek,
Türkçe Diline sahip çıkma fikrini sonuna kadar destekliyorum. Bitkilerin isimlendirilmesinde de aynı hassasiyetin gösterilmesi gerekir buna da katılıyorum. Tüm Peyzaj sektörü çalışanlarının, Türkçe dilini kullanmaları ve doğru isimleri kullanmaları dillerine sahip çıkma yanında, mesleğimize olan saygımız gereğidir.
Bizden istediğin ağır bir görev. Bunun üstesinden geleceğimizi bu günler için zannetmiyorum. Ancak ileride çalışma grupları oluşturulup bu konuda kamuoyu oluşturmak, çalışma planlarımızda yer alabilir.
Malesef siteler arasında da ortak bir platform oluşturup geliştirmek te mümkün değil çünkü bendeniz de dahil olmak üzere herkes kendi sitesini geliştirmek için çalışıyor.
Birbaşka sorun da Türkçe olarak kabul edilecek bir ismin Türkçeye maledilmesi sorunu. Ben "DİL" uzmanı değilim. Yeni bir kelime de Türetemem. Türk dili uzmanları da bana BAHCESEL isminin Türkçeye uygun olmadığından bahsettiler. Hatta sitelerinde bahce-sel i örnek olarak gösteren yazarlar oldu. Bende savunma olarak Bahcesel kelimesinin Bahçe ve selami isimlerinden oluştuğunu söyledim ama kabul görmedi hatta keşke Türkçe yapısına uygun kelimelerden bir site ismi seçseydiniz diye tavsiye aldık. Bahçesel isminde bile böyle sorun çıkıyorsa, bir sitemize bile isim verirken farkında olmadan Türkçe dil yapısına aykırı seçim yapabiliyorsam bu beklentiniz beni aşıyor diyebilirim. Ya forumsel ismine ne demeli? tamamen Türkçenin kalıplarına ters bir isim. ama biz alıştık ya bir kere bahcesel servislerinin sonuna sel eklemeye.... ilansel, dosyasel... bunlar dilimizde hep ters dizilişler... bende istemezdim bu duruma düşmeyi...
Sitelere gerçekten büyük görevler düşüyor... Dilimize sahip çıkma fikrini benimsiyorum. Bu konuda üyelerimizin de bu konuda tartışmalarını istiyorum. Saygılarımla...